Ambasadorul bulgar la Bucureşti, revocat pentru colaborare
Aproape jumătate dintre ambasadorii şi consulii Bulgariei au fost informatori ai serviciilor secrete comuniste. Acest lucru este valabil inclusiv pentru diplomaţii aflaţi la post în Turcia, Grecia şi România.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 03 Mai 2011, 19:43
În Bulgaria, lumea politică şi diplomatică continuă să fie preocupată şi tulburată de consecinţele faptului că aproape jumătate dintre ambasadorii şi consulii Bulgariei au fost informatori ai serviciilor secrete comuniste.
Datele, apărute nu cu mult timp în urmă, dovedesc acest lucru inclusiv pentru diplomaţii aflaţi la post în Turcia, Grecia şi România.
A apărut şi o listă cu aproape 200 de diplomaţi de vârf care au lucrat cu celebrul Comitet pentru Securitatea statului, iar parlamentul de la Sofia a adoptat o declaraţie prin care cerea retragerea de la post a 42 de diplomaţi, inclusiv ambasadorii din Grecia, SUA şi Marea Britanie.
La o conferinţă de presă, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Vesela Cerneva a anunţat că şefii misiunilor de la Atena, Bucureşti, Sarajevo, Skopje, Belgrad, Tbilisi, Beijing, Stockholm, Vilnius, Berlin, Minsk şi cei doi reprezentanţi ai Bulgariei la sediul ONU de la New York şi la UNESCO au revenit după ce au primit ordine pentru călătorie în interes de serviciu. În acest mod, cei 13 vor putea fi ţinuţi în Bulgaria, până la expirarea mandatului.
Rechemarea lor pe cale normală nu a fost posibilă, întrucât preşedintele socialist, Gheorghi Pîrvanov, el însuşi fost colaborator al Securităţii, a avertizat că nu va semna propunerea respectivă a guvernului.
Un al doilea grup de ambasadori, foşti colaboratori, vor reveni la Sofia, pe data de 1 iunie, a anunţat doamna Cerneva. Cei chemaţi în interes de serviciu vor continua să fie ambasadori în ţările respective.
Ambasadele vor fi conduse de fapt de însărcinaţi cu afaceri. În acest mod vor fi realizate economii de peste 200.000 de euro întrucât ambasadorii compromişi vor primi numai salarii în leva.
Ministerul de externe a elaborat deja amendamente la Legea serviciului diplomatic, care nu vor mai permite trimiterea în misiune a unor foşti ofiţeri sau colaboratori ai securităţii.
La mijlocul lunii decembrie aşa-zisa Comisie a dosarelor securităţii a anunţat numele a 35 de înalţi diplomaţi foşti colaboratori. Din totalul ambasadorilor şi consulilor generali, în ultimii 40 de ani, aproape jumătate au fost ofiţeri sau agenţi ai serviciilor secrete comuniste.
Pe data de 14 ianuarie, parlamentul bulgar a adoptat o declaraţie prin care cerea retragerea de la post a 42 de înalţi diplomaţi.