Ambasadele SUA şi Germaniei din Sudan, atacate de islamişti
UPDATE: Trei persoane au decedat şi 28 au fost rănite în violenţe declanşate de islamişti la ambasada SUA din Tunis. Proteste similare au avut loc şi în Libia şi Sudan.
Articol de Ioana Dogaru, 14 Septembrie 2012, 16:53
Trei persoane au murit şi 28 au fost rănite în violenţele care au izbucnit vineri după-amiază în jurul ambasadei americane la Tunis, după postarea pe internet a unor secvenţe dintr-un film realizat în SUA şi considerat o blasfemie la adresa islamului şi a profetului Mahomed, transmite France Presse.
Doi răniţi se află în stare critică, potrivit unui bilanţ provizoriu al ministerului sănătăţii.
Anterior, poliţia sudaneză a utilizat gaze lacrimogene pentru a opri demonstranţii care se apropie de ambasad SUA de lângă Khartoum.
Manifestanţii violenţi protestează faţă de publicarea unui considerat înjositor la adresa profetului Mahomed, a declarat un martor pentru Reuters.
Mai mult de 5.000 de protestatari îmbarcaţi în autobuze şi maşini s-au adunat pe strada principală, în apropiere de clădirea fortificată în care se află ambasada Statelor Unite.
Protestatarii au incendiat mai multe maşini şi magazine într-o piaţă aflată în apropierea ambasadei.
Manifestanţi islamişti au dat foc sediului ambasadei germane din Khartoum, după ce au înlocuit drapelul german cu unul islamist, informează BBC.
După incendierea reprezentanţei diplomatice, manifestanţii au blocat drumul pentru a împiedica venirea pompierilor. Poliţia sudaneză a ripostat lansând gaze lacrimogene.
Filmul considerat de manifestanţi jignitor la adresa islamului a fost şi la originea atacului care a vizat consulatul SUA din Benghazi (Libia), în care a fost ucis ambasadorul american.
În Liban, un fast-food a fost incendiat din acelaşi motiv. Atacul s-a soldat cu uciderea unei persoane.
Miercuri, sute de persoane s-au adunat în faţa ambasadei americane din Khartoum, dar niciun manifestant nu a pătruns în incinta reprezentanţei diplomatice.
Protestele se extind în lumea arabă
Protestele faţă de filmul american considerat blasfemie la adresa Islamului s-au extins în lumea arabă.
Una dintre cele mai mari demonstraţii au avut loc ieri la Cairo, în Egipt, în timp ce în capitala yemenită Sann'a patru protestari au fost ucişi în confruntările cu forţele de ordine.
Proteste au avut loc şi în Tunisia, Sudan, Maroc sau Iran.
Statele Unite au întărit securitatea la toate misiunile diplomatice, transmite corespondentul nostru Ani Sandu, iar secretarul de Stat, Hillary Clinton, a ţinut să sublinieze că Washingtonul nu are nicio legătură cu filmul.
"Respingem categoric conţinutul şi mesajul acestuia. Pentru noi, pentru mine personal, acest film este dezgustător şi condamnabil. Pare a avea un profund scop cinic, de a denigra o religie şi a provoca furie, dar, aşa cum am zis, nu este nicio justificare, absolut niciuna, pentru a răspunde acestui film cu violenţe", a declarat Hillary Clinton.
Între timp, mai multe ţări, între care Afganistanul şi Pakistanul, au blocat accesul la clipul de promovare al filmului pentru a-i proteja pe diplomaţii americani, informează redactorul Radio România Actualităţi, Elena Zimmerman.
Ambasadele îşi sporesc măsurile de securitate
Violenţele au continuat şi joi noaptea, mai ales în capitala egipteană, Cairo.
În Libia, la Benghazi, traficul aerian a fost suspendat de teama unor noi atentate, anunţă France Presse.
Autorităţile libiene spun că au arestat patru persoane suspectate că ar fi implicate în atacul de la începutul săptămânii, în urma căruia şi-au pierdut viaţa ambasadorul american şi alţi trei funcţionari.
Joi, ambasadele americane din Yemen, Egipt, Maroc, Sudan sau Tunisia au fost practic asediate.
Protestatarii au spart geamuri, au rupt garduri, au dat foc steagurilor americane şi au colorat pereţii cu graffiti, în care scriau "Îmi dau viaţa pentru tine, Profetule!".
"Nu ne vom opri aici. America nu are dreptul să-l insulte pe mesagerul lui Allah. Vom forţa din nou porţile ambasadelor până când vom scăpa de ei" - spune pentru Al Jazeera un protestatar din Yemen.
Actorii filmului anti-islamic se tem pentru viaţa lor
Între timp, în Statele Unite, familia producătorului filmului a fost pusă sub protecţie, iar actorii se tem pentru viaţa lor, potrivit redactorului România Actualităţi Alex Olaru.
Ei susţin că au fost înşelaţi şi că au crezut că joacă într-un film de aventură, intitulat "Războinicii deşertului", nicidecum "Inocenţa musulmanilor".
Mai mult, replicile le-ar fi fost ulterior modificate şi dublate - spune pentru CNN una dintre actriţe.
"Niciodată nu m-aş implica într-un film care să provoace atâta suferinţă. Când mă gândesc la acest proiect, mi se face pur şi simplu greaţă, pentru că din cauza lui au murit oameni. Îmi pare atât de rău pentru victime şi pentru familiile lor".
Vizionarea filmului a fost blocată de către YouTube în ţările în care au apărut proteste. Chiar şi în tot acest context tulbure din Orientul Mijlociu,
Papa Benedict al XVI-lea nu şi-a amânat vizita de trei zile în Liban, unde va ţine mai multe discursuri cu mesaje clare de reconciliere între creştini şi musulmani.
Duminică este programată o slujbă în aer liber, la care urmează să participe zeci de mii de oameni.