Ambasada României în Libia "rămâne operaţională"
Potrivit unor surse diplomatice, singurele ambasade din UE rămase deschise la Tripoli sunt cele ale României, Italiei, Maltei şi Ungariei.
Articol de Nicoleta Stoian, 02 August 2014, 18:34
Numeroase state au decis să-şi evacueze reprezentanţele din capitala Libiei.
România se numără printre puţinele ţări europene care au decis să îşi menţină deocamdată misiunea diplomatică din Libia.
Violenţele recente s-au soldat cu peste 200 de morţi şi circa 1.000 de răniţi.
Sâmbătă, a fost lovit cu rachete principalul depozit de combustibil din Tripoli, situat în apropierea aeroportului internaţional.
În capitala Tripoli se luptă între ele miliţiile islamiste şi cele anti-islamiste, iar la Benghazi islamiştii se confruntă cu armata.
Ambasadele din Libia, închise
Conform unor surse diplomatice citate de presa italiană, singurele ambasade din UE rămase deschise la Tripoli sunt cele ale României, Italiei, Maltei şi Ungariei.
Marea Britanie a anunţat sâmbătă că îşi va închide temporar ambasada din cauza violenţelor.
Şi Polonia a decis vineri să evacueze provizoriu ambasada şi cetăţenii care mai sunt prezenţi în Libia.
Alertă de călătorie în Libia la nivel maxim
La Bucureşti, Ministerul de externe a ridicat alerta de călătorie în Libia la nivel maxim şi îi sfătuieşte pe românii aflaţi încă în această ţară să plece imediat.
Diplomaţia de la Bucureşti a anunţat într-un comunicat de presă că analizează evoluţia situaţiei din Libia, inclusiv din perspectiva menţinerii activităţii Ambasadei României la Tripoli.
Pentru moment, Ministerul de externe spune că ambasada rămâne operaţională pentru a acorda asistenţă şi protecţie consulară cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Libiei.
Situaţia din această ţară s-a deteriorat tot mai mult în ultima perioadă pe fondul luptelor pentru putere dintre miliţii rivale care nu pot fi controlate de guvernul central.
Peste 200 de persoane au fost ucise în capitala libiană şi în oraşul Benghazi în ultimele două săptămâni.