Aliaţii SUA susţin intervenţia aeriană americană în Siria
Preşedintele Comisiei Europene a precizat că SUA au informat UE înainte de atac.
Articol de Radiojurnal, 07 Aprilie 2017, 19:18
Aliaţii SUA au anunţat că sprijină acţiunea americanilor împotriva regimului de la Damasc.
Într-un comunicat, preşedintele Comisiei Europene a precizat că SUA au informat UE înainte de atac şi că există o distincţie clară între raiduri aeriene asupra unor ţinte militare şi folosirea de arme chimice împotriva civililor.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că regimul sirian poartă întrega responsabilitate pentru loviturile americane. Este poziţia pe care au exprimat-o de altfel toate ţările europene, care susţin totodată că o soluţie de durată pentru Siria poate fi găsită doar prin negocieri.
O corespondenţă de la Madrid de Ana-Maria Damian:
"Spania susţine atacul SUA în Siria şi crede că este un răspuns măsurat după folosirea de către armata siriană a armelor chimice împotriva civililor. Purtătorul de cuvânt al executivului spaniol, Íñigo Méndez de Vigo: "A fost un atac asupra unei baze militare, nu împotriva unor obiective civile şi ajută la reducerea capacităţii regimului de a mai utiliza arme chimice împotriva populaţiei".
Guvernul de la Madrid face apel din nou la un proces de tranziţie prevăzut prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, dar în acelaşi timp regretă blocajul din acest for care a împiedicat rezolvarea conflictului din Siria. SUA au folosit în atacul de noaptea trecută distrugătoarele care au baza la Rota, în sudul Spaniei.
Acestea se aflau de mai multe zile în zona coastei israeliene. Spania a fost informată despre atac după executarea acestuia, la fel ca celelalte state aliate ale SUA - a mai precizat purtătorul de cuvânt al guvernului la conferinţa de presă săptămânală.
Şi România consideră că acţiunea americană în Siria este o reacţie fermă la atrocităţile comise de regimul Al Assad şi sprijină orice efort pentru încetarea conflictului care a dus la numeroase pierderi de vieţi şi a generat un focar de instabilitate regională, terorism şi migraţie necontrolată - afirmă Ministerul de Externe într-un comunicat.