Alertă în sistemul european privind anumite produse lactate din România
Autorităţile din Italia au emis în sistemul european o alertă de sănătate publică privind riscul serios de contaminare a unor produse lactate din România cu bacteria E.coli.
Articol de Radiojurnal, 18 Martie 2016, 12:36
Autorităţile din Italia au emis în sistemul european o alertă de sănătate publică privind riscul serios de contaminare a unor produse lactate din România cu bacteria E.coli.
Alerta a fost plasată cu două zile în urmă, după ce un copil român care locuieşte în Italia a mâncat brânză de burduf infestată cu E.coli, produsă de firma Lactate Brădet.
Brânza a fost cumpărată dintr-un magazin cu specific românesc din Italia pe 1 martie şi după ce a măncat-o, copilul a fost internat în spital, la Florenţa, cu sindrom hemotilic-uremic.
La Bucureşti, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au făcut astăzi precizări privind legătura dintre acest caz şi cele similare înregistrate în România.
Amalia Şerban, director în Ministerul Sănătăţii: ”Din afirmaţiile părinţilor, aceştia au cumpărat anumite sortimente de produse lactate, respectiv brânză de burduf produsă în România pe data de 1 martie, au consumat acest produs în 5 martie, iar începând din 6 martie, atât părinţii, cât şi copilul au început să prezinte fenomene diareice. Probele de ser au fost pozitive pentru Escherichia coli O26, iar din produsul alimentar consumat de familie a fost din nou identificată tulpina de Escherichia coli O26 pozitivă pentru verotoxina 1 şi verotoxina 2. Concluzia experţilor a fost că există trei evidenţe clare ale legăturii acestu caz cu cazurile de îmbolnăvire din România.”
La Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti mai sunt internaţi două bebeluşi cu afecţiuni digestive, iar starea lor este bună, susţin medicii.