Alegerile pentru președintele Statelor Unite
Alegerile pentru președintele Statelor Unite s-au încheiat în majoritatea statelor americane.
Articol de Radio România Actualităţi, 04 Noiembrie 2020, 08:17
Alegerile pentru președintele Statelor Unite s-au încheiat în majoritatea statelor americane, excepție făcând Alaska, unde ultimele secții de votare se vor închide în mai puțin de o oră.
Deși numărarea voturilor a început, rezultatele finale vor fi cunoscute mai târziu în acest an, din cauza faptului că s-a votat masiv prin corespondență, iar statele au moduri diferite de a număra acele voturi.
Unele o fac înainte de a le număra pe cele de la urnă, altele după.
CNN notează că în ceea ce privește votul prin poștă, Joe Biden pare a fi favorit.
Alegerile au avut loc în condițiile în care Statele Unite sunt puternic afectate de pandemia de coronavirus și au cel mai mare număr de contaminări și de decese din lume.
Cu toate acestea, prezența la vot prin corespondență și la urne este una impresionantă, ceea ce arată interesul americanilor pentru aceste alegeri, după cum observă corespondenta noastră la Washington, Doina Saiciuc: "Poate că unul dintre cele mai relevante și mai impresionante aspecte ale alegerilor americane 2020 este faptul că americanii au fost deciși să voteze.
Au făcut-o într-un număr, poate, fără precedent.
Cu sezonut electoral neobișnuit de intens încheindu-se, în care neîncrederea în Guvern, în instituții și în unul față de celălalt a fost și ea aproape fără precedent, americanii și-au declarat prin vot încrederea în sistem.
Noaptea alegerilor a început cu victorii predictibile pentru ambii candidați și cu rezultate volatile pe parcursul ei în statele competitive.
Alegătorii încă stăteau la coadă la vot când, aseară, sute de oameni s-au adunat în afara Casei Albe pentru ceea ce au sperat să fie un party de adio pentru Donald Trump.
În Plaza Black Lives Matter - Viețile Negrilor Contează, oamenii fluturau steaguri în ritmul muzicii pe care mulți dansau, iar suporterii candidatului Joe Biden scandau „Vote him out!”, „Înlăturați-l pe Trump prin vot!”.
Câțiva suporteri ai lui Donald Trump se aflau și ei acolo.
Este încă neclar cine va câștiga alegerile și pentru că procesarea voturilor prin corespondență din Pennsylvania nu se va încheia decât, în probabil, o zi sau două."
Sistemul american de vot este gândit în așa fel încât să găsească un echilibru între dorința majorității și ponderea statelor.
Astfel, fiecărui stat îi este desemnat un număr de electori, iar dacă majoritatea alegătorilor unui stat votează pentru un candidat, toți electorii statului respectiv vor vota pentru candidatul respectiv.
Fiecare dintre cele două mari partide, Democrat și Republican, domină clar un număr de state, însă 12 dintre ele care au 199 de electori sunt disputate și ele, sunt cele care vor decide următorul președinte american.
Acesta are nevoie de voturile a 270 de electori, ceea ce nu înseamnă neapărat majoritatea americanilor.
Acum patru ani, de pildă, Hillary Clinton a avut cu câteva milioane de alegători mai mulți, fiind votată în State cu populație mare, însă Donald Trump a câștigat în cele din urmă, obținând 306 electori.