Alegerile din Republica Moldova, "o decizie suverană"
Premierul Republicii Moldova a declarat pentru Radio România că hotărârea privind organizarea alegerilor anticipate aparţine în exclusivitate ţării sale.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 09 Iunie 2010, 18:06
Decizia privind organizarea unui referendum constituţional la începutul lunii septembrie şi a alegerilor anticipate parlamentare şi prezidenţiale, la începutul lunii noiembrie, aparţine în exclusivitate Republicii Moldova, a reafirmat într-un interviu acordat Radio România, premierul Vlad Filat.
El a adăugat că este vorba despre "hotărârea suverană a unui stat suveran", care are în acest sens şi sprijinul comunităţii internaţionale.
"Noi, în acţiunile pe care ni le-am asumat, ne-am condus strict, inclusiv de recomandările Comisiei de la Veneţia, de Constituţia Republicii Moldova în primul rând, de hotărârile Curţii Constituţionale de la Chişinău, dar şi având sprijinul direct al instituţiilor europene, fapt confirmat şi prin prezenţa secretarului gneneral al Consiliului Europei la Chişinău, alături de noi, atunci când am anunţat acţiunile pe care urma să le întreprindem."
Săptămâna trecută, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au anunţat că vor organiza un referendum în luna septembrie pentru modificarea articolului 78 din Constituţie referitor la alegerea preşedintelui, iar în noiembrie alegeri parlamentare şi prezidenţiale.
De cealaltă parte, opoziţia comunistă se pronunţă împotriva cheltuielilor foarte mari generate de referendum şi se declară gata să voteze modificarea articolului 78 din legea supremă în Parlament.
Republica Moldova se confruntă cu o criză politică şi constituţională care durează de aproximativ un an, timp în care două parlamente nu au reuşit să aleagă preşedintele ţării, motiv pentru care au avut loc alegeri anticipate, iar actualul legislativ, de asemenea, urmează să fie dizolvat.
Atât Alianţa pentru Integrare Europeană cât şi comuniştii au înaintat proiecte de modificare a Constituţiei, dar nu au reuşit să ajungă la un compromis, din care cauză s-a şi solicitat medierea din partea Consiliului Europei.