Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegerile din Germania, marcate de ascensiunea naționaliștilor

Sondajele din ultimele zile arată că o treime dintre alegători nu erau încă hotărâţi cu cine să voteze, dar prezenţa la vot ar putea fi destul de ridicată.

Articol de Carmen Gavrilă, 24 Septembrie 2017, 13:50

Germanii îşi aleg azi parlamentarii, într-un scrutin marcat de ascensiunea dreptei naţionaliste pe fondul crizei migraţiei.

Este primul test electoral la nivel naţional pentru cancelarul creştin-democrat Angela Merkel, după ce a decis deschiderea graniţelor, în 2015, pentru aproximativ 900 mii de refugiaţi.

Sondajele din ultimele zile arată că o treime dintre alegători nu erau încă hotărâţi cu cine să voteze, dar prezenţa la vot ar putea fi destul de ridicată, mai ales că mulţi germani, spun sondajele, sunt motivaţi de teama că partidul de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania va intra pentru prima dată în Parlament.

O bună parte din electorat a votat deja prin corespondenţă.

Reinhard Fischer este membru al unei comisii electorale de la o secţie de votare din Berlin.

El a decis să voteze prin corespondenţă. Potrivit statisticilor, votul prin corespondenţă este din ce în ce mai popular.

Se pare că undeva între 25 şi 30% dintre germani au ales această metodă.

În ce priveşte votul clasic, fiecare secţie are o comisie electorală formată din voluntari; ei pot alege să primească pentru efort ori 50 de euro, ori 35 de euro plus o zi liberă de la serviciu; preşedintele comisiei primeşte două zile libere; tot el este cel care vine cu o zi înainte de alegeri la Autoritatea Districtuală şi ia buletinele de vot, listele de alegători, banii pentru toţi cei din comisia electorală de la secţia sa şi - atenţie! - merge acasă cu toate acestea, după care, a doua zi dimineaţa se prezintă cu ele la secţia de votare.

Evident, am întrebat dacă nu cumva este risc de fraudă electorală.

Reinhard Fischer susţine că este exclus:

Reinhard Fischer: "Noi, cei şapte membri ai comisiei, ne uităm în urna de votare, ne asigurăm că este goală şi o încuiem.

"Cheia rămâne la preşedinte şi este sigilată. Este cam greu ca şapte oameni, care nu se cunosc, să cadă de acord să fraudeze pentru un partid anume.

"În plus, comisia verifică buletinele de vot, numărul lor şi listele de alegători înainte să fie deschise porţile de votare. În caz că se întâmplă un accident cu buletinele, în maximum 15 minute autorităţile le pot furniza altele".

Încă o ciudăţenie germană: în secţiile de votare nu sunt observatori de la partide. Nu este nevoie - îmi explica Reinhard - totul are la bază încredrea. Este, de altfel, cuvântul pe care l-am auzit aici cel mai des: încredere. În instituţii, mai ales. Încredere, fără de care democraţia nu este posibilă - mi-a spus Reinhard.

Şi altă tradiţie germană: după ce se închid urnele, voturile sunt numărate în public. Orice cetăţean poate veni şi urmări procedura.

În lume 14 Aprilie 2025, 17:00

Ilie Bolojan: Desfășurarea corectă a alegerilor, interes strategic pentru România

Prioritățile strategice ale țării au fost discutate de președintele interimar cu europarlamentarii români.

Ilie Bolojan: Desfășurarea corectă a alegerilor, interes strategic pentru România
În lume 14 Aprilie 2025, 16:56

Maia Sandu, întrevedere cu o delegație a Congresului Statelor Unite

Consolidarea relațiilor bilaterale și stabilitatea regională au fost printre subiectele discutate în cadrul întrevederii.

Maia Sandu, întrevedere cu o delegație a Congresului Statelor Unite
În lume 14 Aprilie 2025, 13:20

Rusia „nu dă semne că doreşte pacea în Ucraina”

Declarația îi aparține șefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas.

Rusia „nu dă semne că doreşte pacea în Ucraina”
În lume 14 Aprilie 2025, 10:07

Rusia a lansat 62 de drone asupra Ucrainei duminică noaptea

Forţele aeriene au declarat că au doborât 40 de drone, în timp ce alte 11 nu au ajuns la ţinte.

Rusia a lansat 62 de drone asupra Ucrainei duminică noaptea
În lume 14 Aprilie 2025, 08:24

Negocierile privind programul nuclear al Teheranului

Statele Unite vor lovi puternic Iranul, dacă negocierile privind programul nuclear al Teheranului eşuează, a declarat la...

Negocierile privind programul nuclear al Teheranului
În lume 14 Aprilie 2025, 07:32

Atac rusesc cu rachete la Sumî, soldat cu 34 de morţi şi 117 răniţi

Două rachete balistice ruseşti au lovit ieri centrul oraşului Sumî, aflat nu departe de graniţa cu Rusia, la ora la care unii...

Atac rusesc cu rachete la Sumî, soldat cu 34 de morţi şi 117 răniţi
În lume 13 Aprilie 2025, 15:28

Marea Neagră, „rol cheie în securitatea euroatlantică”

Ministrul de externe, Emil Hurezeanu, a pledat, la un forum diplomatic, pentru o abordare strategică a Uniunii Europene în...

Marea Neagră, „rol cheie în securitatea euroatlantică”
În lume 13 Aprilie 2025, 09:07

Telefoanele, scutite de taxa Trump

Trump a spus că smartphone-urile, computerele și alte dispozitive electronice vor fi scutite de la tarifarea suplimentară.

Telefoanele, scutite de taxa Trump