Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova #updates
UPDATE: Până la ora 21:00 au votat 51,41% dintre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, adică 1.546.969 de persoane.
Articol de Răzvan Stancu, 20 Octombrie 2024, 07:54
Rezultatele preliminare pentru referendumul constituțional de aderare la UE le puteți urmări AICI
Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale le puteți urmări AICI
UPDATE: La ora 21:00 au votat în total aproape 1,55 milioane de alegători (51,5%), dintre care peste 16,1 mii de cetățeni din localitățile din stânga Nistrului și 230,3 de mii la secțiile de votare în străinătate, potrivit Comisiei Electorale Centrale.
UPDATE: Secțiile de votare din Republica Moldova s-au închis la ora 21:00
UPDATE 20:30: Până la ora 20:00, la urne s-au prezentat 1 511 520 de alegători, ceea ce reprezintă 50,5% din totalul persoanelor înscrise în listele electorale, transmite Radio Chișinău.
UPDATE: Alegerile din Republica Moldova: secție amenajată la sediul Universității Ovidius din Constanța
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Câteva sute de cetățeni din Republica Moldova au votat la secția amenajată la sediul Universității Ovidius din Constanța. La intrare s-au format cozi, iar cei mai mulți alegători sunt studenți care spun că și-au exprimat opțiunea cu gândul la viitor.
-: Pentru viitor, e și normal, corect, să avem un viitor mai bun față de cum l-am avut.
-: Sperăm să păstrăm același tempo care a fost și până acum și la celelalte alegeri. Până la urmă, toți copiii, studenții sunt în Uniunea Europeană, toți își caută un job la fel, în Uniunea Europeană. Ar fi păcat să fim cu două capete.
-: Ne așteptăm la ceva mai bun, ca de obicei.
-: Fiecare nu știu cine pe cine votează, dar se așteaptă la cel mai bun, ca și ceilalți oameni. Deja cum va fi nimeni nu știe.
Pentru secția de votare din Constanța au fost distribuite câte 3.500 de buletine de vot pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumul de modificare a Constituției Republicii Moldova, ne-au transmis colegii de la Radio România Constanța.
UPDATE: La ora 18:00, pentru referendumul constituțional au votat 42,44% dintre cetățenii înscriși în listele electorale, a anunțat Comisia Electorală Centrală. Potrivit legislației Republicii Moldova, referendumul poate fi validat, transmite Radio Chișinău.
UPDATE: Foarte mulţi oameni au votat deja și la cele două secții de votare amenajate la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca pentru cetățenii Republicii Moldova, transmite corespondentul RRA, Claudiu Pădurean.
UPDATE 18.30: Până la ora 18:00, la urne s-au prezentat aproape 1.350.000 alegători, ce constituie o rată de prezență de circa 46% mai mare decât în urmă cu patru ani. Pragul necesar pentru validare, de o treime, a fost atins în ceea ce privește scrutinul prezidenţial încă de la ora 15:00, transmite RRA.
UPDATE: Cozi la secţiile de votare din Centrul Vechi al Bucureştiului
UPDATE 17.00: - La referendumul constituțional prezența este de 32,11%, la ora 15:00
Cetăţenii moldoveni cu drept de vot continuă să meargă la secțiile de votare pentru a-și alege președintele și pentru a se pronunța asupra aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în cadrul unui referendum, transmite Radio România Actualități.
Peste 42% dintre alegătorii înscriși în listele permanente au votat la scrutinul prezidențial, astfel că acesta poate fi validat.
La referendumul constituțional prezența este ceva mai redusă. Potrivit celor mai recente date prezentate la Chișinău de Comisia Electorală Centrală doar 32,11%, la ora 15:00.
Pentru validarea consultării populare este nevoie de participarea a 33,3 procente din totalul alegătorilor de pe listele permanente. Un interes sporit pentru cele două scrutine este la secțiile de votare din străinătate.
Au votat până acum peste 150.000 de oameni, iar Ministerul de Externe de la Chișinău a remarcat faptul că mulți dintre ei au străbătut distanțe mari pentru a-și putea exercita dreptul de vot.
UPDATE 14.50: Alegerile prezidențiale pot fi considerate valide. Până la ora 14:35, pentru prezidențiale au votat 33,35% dintre alegători, adică 953.751 de persoane s-au prezentat la urne.
Astfel, potrivit legislației electorale din Republica Moldova, pragul de participare la alegerile prezidențiale a fost depășit, putând fi considerate valide, transmite Radio Chișinău.
UPDATE 14.00: Circa 30% din numărul total de cetățeni și-au exercitat dreptul de vot până la ora 14:00, transmite Radio Chișinău.
UPDATE 13.30: Chişinăul spune că au fost create artificial cozi la secţiile de votare din Moscova.
UPDATE 13.00: Peste 716 de mii de cetățeni, aproximativ 25,51% din numărul total al acestora, și-au exercitat dreptul de vot până la această oră.
UPDATE 10.00: Peste 200 de mii de cetățeni, aproximativ 7,32% din numărul total al acestora, și-au exercitat dreptul de vot până la această oră, transmite Radio Chișinău.
UPDATE: Peste 150.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat până la 9:30
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Peste 150.000 de cetățeni ai Republicii Moldova votaseră până la ora 9:30, potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău. Aproape 10% din voturi fuseseră exercitate în străinătate. Prezența la urne este până acum similară cu cea de la alegerile prezidențiale din 2020, dar mai mică decât la legislativele din 2021, arată datele sintetizate de alegeri.md.
Moldovenii urmează să își aleagă un nou președinte și să se pronunțe în cadrul unui referendum pentru sau împotriva amendării Constituției, astfel încât aceasta să prevadă aderarea la Uniunea Europeană. Cetățenii vor răspunde la întrebarea “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
În cursa pentru președinție s-au înscris 11 candidați, între care actualul președinte Maia Sandu, fostul procuror-șef Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor, și fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi.
Campania electorală s-a desfășurat pe fondul interferențelor Federației Ruse, iar Chișinăul a denunțat eforturi de corupere a alegătorilor și un plan de răsturnare violentă a guvernării.
UPDATE: De la ora 07:00, s-a deschis secția de vot amenajată la Galați, în sediul central al Universitatii Dunarea de Jos din Galați. Aici sunt asteptați, astăzi, la vot o parte din cei circa 2000 de studenți înscriși la această instituție de învățământ, cât și cetățenii din Republica Moldova aflați în tranzit prin România și cei care muncesc și trăiesc de ani de zile în Galați, cu dublă cetățenie, moldovenească și română.
FOTO: Maria Măndiță/corespondent RRA.
UPDATE: Studenții moldoveni din Galaţi pot vota în incinta Universității Dunărea de Jos
FOTO: UDJG îndeamnă tinerii basarabeni să-și exercite dreptul la vot. Sursa: facebook.com/ugal48
UPDATE: Cele mai multe secții de vot în afara Republicii Moldova au fost înființate în Italia.
Cetățenii Republicii Moldova încep să voteze la această oră pentru un nou președinte, precum şi la un referendum privind integrarea europeană a ţării.
În cursa pentru funcția supremă în stat s-au înscris printre alții actualul președinte Maia Sandu, fostul procuror-șef Alexandr Stoianoglo, susținut de Partid Socialiștilor, și fostul primar de Bălți, Renato Usatîi.
Campania electorală s-a desfășurat pe fondul interferențelor Federaţiei Ruse, iar principala miză pentru aceasta pare a fi referendumul pentru integrare. Victoria Cernea de la Radio Chișinău are detalii.
Pentru ca referendumul să fie validat la vot trebuie să participe cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși pe liste.
Alegerile au loc pe un fundal tensionat, marcat de ingerințe din exterior, în speță de la Moscova, unde se află oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat la închisoare în lipsă pentru rolul său în furtul unui miliard de dolari în sistemul bancar al Republicii Moldova.
Cu trei zile înainte de alegeri autorităţile de la Chișinău au dezvăluit că sute de provocatori au fost pregătiți în Rusia, dar și Serbia și Bosnia pentru a răsturna în mod violent guvernarea pro-europeană.
Moscova a investit milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova, inclusiv în ziua votării, alocând în acest scop milioane de dolari, potrivit autorităților.