Alegeri prezidenţiale în Iran
Unul dintre favoriţii cursei prezidenţiale din Iran este negociatorul şef, Saeed Jalili, considerat apropiat al liderului suprem, ayatolahul Khamenei.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Iunie 2013, 10:37
Alegerile prezidenţiale din Iran au loc în contextul discuţiilor despre programul nuclear al ţării, care a provocat îngrijorare în Occident şi în Israel, pe fondul suspiciunilor că ar avea şi o componentă militară.
De altfel, unul dintre favoriţii cursei prezidenţiale este negociatorul şef, Saeed Jalili.
Considerat apropiat al liderului suprem, ayatolahul Khamenei, el este negociatorul şef al Iranului în dosarul nuclear, un dosar în care Teheranul a reuşit până acum un joc al tergiversărilor şi negocierii.
Analistul Ehsan Rezaie explică pentru Radio România în ce poziţie se află acum în cursa prezidenţială Saeed Jalili.
"Presa online a acuzat televiziunea de stat iraniană că îl favorizează pe Jalili faţă de restul candidaţilor.
"În plus, în campania lui, Jalili a subliniat în mod constant că este favoritul liderului suprem Khamenei, ceea ce poate să-i aducă un număr considerabil de voturi de la credincioşii care îl consideră pe ayatollah "îndrumătorul lor spiritual"", a adăugat Ehsan Rezaie.
Asta nu înseamnă că poate fi anticipat un câştigător al cursei prezidenţiale.
În prezent, sondajele îi arată pe conservatorul moderat Hassan Rouhani şi pe conservatorul Mohammad Qalibaf aproape umăr la umăr în topul favoriţilor.
Hassan Rouhani este cleric, bine ancorat în structura regimului islamic, dar în acelaşi timp este susţinut de tabăra liberală pro-reformistă.
Mohammad Qalibaf este perceput ca un laic, mai degrabă tehnocrat, şi orientat spre soluţii economice: un posibil viitor preşedinte care ar lăsa altora dezbaterile legate de viitorul regimului islamic şi s-ar concentra mai mult pe problemele economice.