Alegeri parlamentare în Egipt după căderea regimului Mubarak
Egiptenii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege deputaţii la aproape 10 luni după răsturnarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak. Alegerile sunt organizate în trei tururi, pe regiuni.
Articol de Ionuţ Dragu, 28 Noiembrie 2011, 07:43
Potrivit AFP, birourile de vot din Egipt, pentru primele alegeri parlamentare de după regimul lui Hosni Mubarak s-au deschis la ora 8.00.
Fiecare tur de scrutin se va derula pe parcursul a două zile, iar urnele vor rămâne încă deschise marţi, mai notează AFP.
După alegerile din Tunisia şi Maroc, Egiptul este a treia ţară ce cunoaşte alegeri majore într-o regiune bulversată de "primăvara arabă".
Sistemul electoral complex prevede o decuplare a ţării în trei regiuni care votează succesiv.
Votul de luni şi marţi va acoperi Cairo, Alexandria, al doilea mare oraş al ţării, şi guvernorate ca Luxor (Egiptul de Sus).
Votul pentru Adunarea Populară (Camera Deputaţilor) se va desfăşura până la 11 ianuarie şi va fi urmat de la 29 ianuarie la 11 martie de alegerea Shura, camera superioară consultativă.
Parlamentul precedent a fost dizolvat în urma alungării preşedintelui Hosni Mubarak de la putere la 11 februarie sub presiunea unei revolte populare.
Viitorul parlament va numi o comisie însărcinată cu elaborarea unei noi Constituţii, o etapă decisivă în tranziţia ţării spre democraţie promisă după revoltă.
Armata, care asigură conducerea ţării, s-a angajat să predea puterea civililor după organizarea de alegeri prezidenţiale cel târziu până la sfârşitul lunii iunie 2012.
Fraţii musulmani, în poziţie de forţă
Mişcarea Fraţii musulmani, forţa politică cea mai structurată a ţării dar mult timp în ilegalitate, a format un partid, "Libertate şi Justiţie", pentru a se prezenta la acest scrutin de unde contează să iasă învingătoare.
Mişcarea se confruntă cu zeci de partide ale fundamentaliştilor musulmani, liberale sau de stânga.
Foştii membri ai partidui lui Hosni Mubarak, acum interzis, îşi încearcă norocul ca independenţi sau sub culori politice noi.
Campania electorală a fost umbrită de o creştere a contestării puterii militare, acţiune care a făcut 42 de morţi şi peste 3.000 de răniţi în ciocniri între manifestanţi şi fortele de ordine în ultimele zile.
La fel ca la începutul acestui an, Piaţa Tahrir din Cairo este ocupată de persoane care cer de această dată plecarea mareşalului Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA) şi primul lider de fapt al ţării.
Această criză a provocat demisia primului ministru Essam Sharaf şi succesorul său desemnat de armată, Kamal El-Ganzouri, nu şi-a format încă echipa.
Potrivit BBC, o conductă din Egipt, care aprovizionează Israelul şi Iordania cu gaze naturale a fost atacată cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor.
Mai mulţi martori citaţi de BBC au declarat că au văzut mai mulţi oameni mascaţi îndepărtându-se de conducta cu gaze care a explodat în apropiere de localitatea Arish.
Potrivit BBC, cele două explozii reprezintă al nouălea atac de acest gen din acest an.
Citiţi o analiză despre alegerile din Egipt realizată de analistul de politică externă al Radio România, Carmen Gavrilă.