Alegeri în Republica Moldova
Duminică, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, pentru a treia oară în mai puţin de 2 ani.
Articol de Cătălin Gomboş, 27 Noiembrie 2010, 10:18
Alegerile din Republica Moldova au, în viziunea analiştilor de la Chişinău, mai multe mize.
Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, consideră că este vorba de orientarea geostrategică a ţării către Rusia-CSI sau către UE.
Corneliu Gurin, de la Asociaţia de Democraţie Participativă, consideră că ar trebui luat în calcul şi dorinţa de revanşă a PCRM, în timp ce Leonid Litra, de la Institutul de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale IDIS Viitorul, este de părere că miza este puterea.
"Miza de fapt este puterea. Şi fiecare dintre partide, în special PCRM, dar şi PL, pentru că face apel la românism în unele cazuri, încearcă să pună acest accent pe sentimentul etnic, pe apartenenţă, pe emoţii, pe tot felul de chestiuni. Fără îndoială că propaganda PCRM lucrează cel mai bine în acest sens" a declarat Leonid Litra.
De altfel, PCRM, după ce ani de zile a susţinut integrarea europeană, a început să renunţe treptat la această idee în campania electorală, iar preşedintele partidului Vladimir Voronin a exprimat ieri fără echivoc opţiunea pentru Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Partidele actualei coaliţii de guvernare şi-au exprimat toate preferinţa pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova, însă democraţii lui Marian Lupu au pus accentul insistent şi pe necesitatea refacerii relaţiilor cu Rusia.
Nu este singurul punct în care există diferenţe între PD şi ceilalţi membri ai Alianţei pentru Integrarea Europeană. Dacă aceştia din urmă au respins din capul locului posibilitatea unei alianţe post electorale cu comuniştii, democraţii s-au arătat dispuşi să negocieze cu orice forţă politică.
Aceste afirmaţii îl determină pe analistul Igor Boţan să considere că orice scenariu post-alegeri este posibil.
"Eu cred că şansele sunt 50% la 50% coaliţie de centru-stânga, centru-dreapta. Ceea ce putem spune cu certitudine: în această campanie noi ne-am convins că în spatele partidelor politice stau grupări economico-financiare foarte puternice. Cum negociază ele? Noi nu putem şti", a declarat Igor Boţan.
"Şanse reduse" ca PD să formeze o alianţă cu Partidul Comuniştilor
Majoritatea analiştilor de la Chişinău sunt de părere însă că există şanse reduse ca PD să formeze o alianţă cu Partidul Comuniştilor, astfel încât, probabil că după alegeri, Alianţa pentru Integrare Europeană va continua să funcţioneze în aceeaşi formulă, sau cu un partid mai puţin, în cazul în care AMN nu depăşeşte pragul electoral.
"Viitorul guvern va fi unul de coaliţie. Nu va exista nici un partid care va lua 52 de locuri în parlament ca să fie în stare să formeze guvernul. Cea mai probabilă coaliţie este actuala alianţă. Este destul de probabil scenariul în care această alianţă ar lua 61 de locuri în parlament", a declarat Directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.
Arcadie Barbăroşie a oferit şi trei motive pentru care nu crede în varianţa unei alianţe PD-PCRM. În primul rând, sondajele arată că cele două partide nu vor putea forma o majoritate care să aleagă şi preşedintele, iar în caz de anticipate democraţii ar risca să-şi piardă electoratul. În al doilea rând, comuniştii s-au arătat foarte ostili faţă de Marian Lupu, perceput ca un trădător după ce a părăsit PCRM.
În sfârşit, de-a lungul timpului comuniştii s-au arătat a fi inflexibili în negocieri, astfel încât e puţin probabil ca ei să cedeze postul de premier pe care democraţii au anunţat că şi-l doresc.
Analiştii de la Chişinău sunt cu toţii de acord însă că refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană după alegeri va necesita negocieri dure şi o reîmpărţire a principalelor funcţii în stat şi în guvern.
Audio: