Al-Qaida are un nou lider
Numărul doi în ierarhia Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a fost numit noul lider al grupării, după uciderea lui Osama bin Laden, potrivit unui comunicat, citat de BBC.
16 Iunie 2011, 16:51
Ayman al-Zawahiri a fost numit oficial noul lider al grupării al Qaida la o lună după ce Osama bin Laden a fost ucis în timpul unui raid organizat în Pakistan, informează BBC.
Potrivit analiştilor, Ayman al-Zawahiri este inteligent, dar îi lipseşte carisma predecesorului său.
Despre al-Zawahiri s-a spus că ar fi fost "creierul operaţional" al atentatelor de la 11 septembrie din Statele Unite.
De mulţi ani acesta era deja văzut ca înlocuitorul lui Osama bin Laden.
Declaraţia în care se anunţa numirea sa la conducerea Al Qaida a fost postată pe un site militant şi a fost atribuită comandamentului general al reţelei.
Zawahiri, a cărui aniversare de 60 de ani se spune că ar fi duminica aceasta, a ameninţat încă de săptămâna trecută că Osama bin Laden va continua să "terorizeze" Statele Unite şi din mormânt.
Într-un mesaj video apărut pe internet, la 8 iunie, acesta a avertizat că Al Qaida va continua să lupte.
Potrivit corespondenţilor BBC, una dintre priorităţile noului lider ar putea fi organizarea unui atentat de proporţii pentru a demonstra că organizaţia încă funcţionează.
Mai mult, aceştia sunt de părere că al Zawahiri ar putea încerca să întoarcă revoltele din Orientul Mijlociu în favoarea Al-Qaida.
Al-Zawahiri a fost şi medicul lui Osama din Laden
Născut la 19 iunie 1951, la Maadi, lângă Cairo, provenind dintr-o familie burgheză - tatăl său era un reputat medic, iar bunicul său un mare teolog Al-Azhar în capitala egipteană -, Ayman al-Zawahiri a devenit chirurg.
Convingerile sale s-au manifestat foarte devreme. El a intrat în confreria Fraţilor Musulmani încă de la vârsta de 15 ani.
Implicat în asasinarea, în 1980, a preşedintelui egiptean Anwar al-Sadat, el este încarcerat timp de trei ani, după care reuşeşte să ajungă în Arabia Saudită, Statele Unite şi apoi în Pakistan, la mijlocul anilor '80.
Al-Zawahiri îl întâlneşte pe bin Laden în timpul jihadului (război sfânt) împotriva sovieticilor.
Destinele lor sunt, astfel, pecetluite, chiar dacă al-Zawahiri face parte din gruparea Jihadul Islamic egiptean, care se alătură Al-Qaida abia în 1998.
După o serie de sejururi în Europa, la începutul anilor '90, el este arestat în Rusia, în 1996, în timp ce încerca să recruteze combatanţi pentru lupte în Cecenia.
Doi ani mai târziu îl reîntâlneşte pe "mentorul" său, iar Washingtonul îl pune pe lista cu cei care au susţinut atentatele împotriva ambasadelor Statelor Unite în Kenya şi Tanzania, în august 1998.
De asemenea, al-Zawahiri este condamnat la moarte, în contumacie, în ţara sa, pentru numeroasele atentate comise, în special cel în care au fost ucise 62 de persoane, între care 58 de turişti străini, la Luxor, în 1997.
Devenit mâna dreaptă al lui ben Laden, el este, totodată, medicul personal al liderului Al-Qaida, care suferea, de mult timp, de o boală la rinichi.
După modelul fondatorului reţelei teroriste, numărul doi din ierarhia acesteia se ascunde, în urma atentatelor de la 11 septembrie.
Ultima dată, el este văzut după o lună, în octombrie 2001, la frontiera afgano-pakistaneză.
Soţia, fiul şi cele două fiice ale sale au fost ucişi în atacuri americane, la Kandahar, două luni mai târziu.
De atunci, acesta a lansat prin înregistrări video, numeroase apeluri la "război" împotriva Occidentului.