Al-Qaeda din Yemen, "cea mai mare ameninţare la SUA "
Oficialii americani, spun că în Yemen, operaţiunile antiteroriste au fost suspendate, ceea ce îngăduie organizaţiei al-Qaeda să opereze mai liber în Yemen şi să comploteze posibile noi atacuri.
07 Aprilie 2011, 07:54
Oficialii americani, precum şi analişti ai comunităţii informaţiilor spun că, în Yemen, operaţiunile contrateroriste au fost suspendate, ceea ce ar îngădui celei mai puternice organizaţii al-Qaeda din afara Pakistanului să opereze mai liber în Yemen şi să comploteze posibile atacuri împotriva Europei şi SUA. Protestatarii cer plecarea preşedintelui Saleh.
Liderul yamenit a fost mult timp un aliat al SUA în lupta împotriva teroriştilor din Yemen.
Oficiali americani ai informaţiilor au cules date de la informatori şi din interceptări ale comunicaţiilor ramurii al-Qaeda din Yemen, care demonstrează o escaladare în discuţiile depre plănuirea unui alt atac.
Gruparea al-Qaeda din Yemen este responsabilă pentru comploturile teroriste eşuate împotriva unui avion comercial care pe 25 decembrie 2009 ar fi urmat să explodeze pe când se apropia de Detroit. De asemenea gruparea mai este responsabilă şi pentru plasarea de cartuşe de imprimantă încărcate cu explozibil în avioanele cargo cu destinaţia Chicago, din octombrie anul trecut.
Şeful Centrului Naţional pentru Contraterorism, Michael Leiter spune că al-Qaeda din Peninsula Arabă este cea mai mare ameninţare la adresa SUA.
Acum, în Yemen, multe din trupele yemenite şi-au abandonat posturile sau au fost chemate în capitala Sanaa pentru a sprijini guvernul.
Al-Qaeda din Peninsula Arabă a venit rapid să umple vidul de putere escaladând atacurile împotriva forţelor de securitate yemenite.
Aceste dezvoltări au alarmat serios administraţia americană care se află în delicata poziţie de a încerca să îl încurajeze pe preşedintele Salleh să părăsească puterea, dar într-un mod care să asigure continuarea operaţiunilor contrateroriste din Yemen.
Yemeniţii care au fost eliberaţi de la Guantanamo s-au întors pe câmpul de luptă
Analistul Greg Myre de la Institutul pentru Orientul Mijlociu spune că administraţia americană are de-a face cu o situaţie foarte complicată în Yemen.
"Cred că discuţia este acum despre a-l îndepărta cu grijă pe preşedintele Saleh, care a condus ţara mai mult de 30 de ani, şi a aduce pe cineva care a fost în administraţia sa, dar este foarte improbabil ca o asemenea mişcare să-i satisfacă pe protestatarii care se opun cu putere guvernului.
"Cel mai mare contingent de prizonieri de la Guantanamo este constituit din yemeniţi. Aproximativ o treime din prizonieri sunt din Yemen. Unii dintre ei au fost eliberaţi şi s-au reîntors pe câmpul de luptă. Există această situaţie în care o mulţime de bărbaţi foarte periculoşi din Yemen sunt închişi la Guantanamo, iar în Yemen se află alţii care sunt consideraţi periculoşi. Armata americană nu vrea să piardă relaţia cu armata yemenită" a declarat Greg Myre.
La Pentagon, purtătorul de cuvânt Geoff Morell a arătat că Washingtonul cere o tranziţie negociată în Yemen "cât mai rapid posibil".
"Evident situaţia este una dificilă acum. Cu cât se prelungeşte cu atât devine mai dificilă” a declarat Geoff Morel.
Purtătorul de cuvânt a arătat că Pentagonul nu a tăiat până acum ajutoarele militare pentru guvernul de la Sanaa pentru că ele sunt considerate drept vitale pentru lupta împotriva al-Qaeda.
SUA au în Yemen 75 de militari ai Forţelor Speciale care antrenează militari yemeniţi şi un număr nespecificat de agenţi CIA.
Americanii din Yemen lucrează îndeaproape cu forţele speciale şi agenţii secreţi din Marea Britanie şi Arabia Saudită. În vreme ce americanii au furnizat informaţii, trupele contrateroriste yemenite au atacat în ultimele luni celulele teroriste.
Suspendarea operaţiunilor contrateroriste şi creşterea activităţii al-Qaeda au determinat Comandamentul Central al SUA să reia planurile de a ataca ţintele al-Qaeda dacă SUA primesc informaţii concrete în legătură cu locaţia liderilor militanţilor.