Ajutorul oferit de România în domeniul energetic este vital pentru Republica Moldova
Pentru următoarea perioadă, necesarul de energie electrică al Republicii Moldova este asigurat datorită sprijinului total oferit de România, însă chiar și prețul subvenționat la energia electrică este unul foarte mare pentru consumatorii finali, spune șeful Agenției naționale pentru reglementare energetică, Veaceslav Untilă.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 03 Decembrie 2022, 09:44
Continuarea bombardamentelor masive ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei reprezintă un risc major la adresa securității Republicii Moldova.
Potrivit directorului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Mustețea, efectul în lanț al acestor atacuri va consta în noi deconectări de energie electrică și în statul vecin, de aceea ajutorul oferit de România în domeniul energetic este vital pentru Republica Moldova.
Pentru următoarea perioadă, necesarul de energie electrică al Republicii Moldova este asigurat datorită sprijinului total oferit de România, însă chiar și prețul subvenționat la energia electrică este unul foarte mare pentru consumatorii finali din Republica Moldova, spune directorul general al Agenției naționale pentru reglementare energetică, Veaceslav Untilă.
Veaceslav Untilă: Ȋn momentul ăsta, noi importăm din România practic tot. România ne-a oferit o posibilitate și luăm o parte energie electrică cu un preț foarte bun. Ȋn ultimul timp ea a început să crească. Ea crește în toată Uniunea Europeană și România, fiind parte a Uniunii Europene, crește și în România. Pentru Republica Moldova, aceste costuri sunt foarte mari și noi foarte greu o să ne descurcăm dacă n-o să avem un suport din partea Uniunii Europene și a României. Autoritățile de la Chișinău au atenționat cetățenii că, în următoarea perioadă, din cauza posibilelor atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei persistă riscul deconectării de la energia electrică în Republica Moldova.
Ȋntre timp, Republica Moldova a făcut un prim test privind importul de gaze naturale prin interconectorul transbalcanic. Responsabilii de la Chișinău spun că este un pas concret spre diversificarea rutelor de transport a gazelor naturale, în contextul în care rușii de la Gazprom amenință că vor sista livrările de gaz pentru statul vecin.