Ajutorul european pentru Ucraina este în centrul negocierilor care se poartă în pregătirea summitului UE
Reprezentanţii statelor membre lucrează deja la un text privind concluziile summitului în legătură cu Ucraina, dar poziţia Ungariei rămâne o problemă.
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Ianuarie 2024, 14:49
Ajutorul european pentru Ucraina este în centrul negocierilor care se poartă în pregătirea summitului extraordinar UE care va avea loc la Bruxelles peste două zile.
Reprezentanţii statelor membre lucrează deja la un text privind concluziile summitului în legătură cu Ucraina, dar poziţia Ungariei rămâne o problemă.
Budapesta a blocat până acum fonduri de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev, iar la Bruxelles a început să se discute chiar şi despre activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede că unei ţări i se pot suspenda drepturile care derivă din calitatea de membru, inclusiv cel de a vota în cadrul Consiliului. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii.
Reporter: Ungaria este singurul stat care blochează ajutorul de 50 de miliarde de euro pe care Uniunea vrea să-l acorde Ucrainei pentru următorii patru ani, iar în Consiliu este nevoie de unanimitate.
Ca atare, la Bruxelles se discută tot mai mult de activarea Articolului 7 pentru suspendarea dreptului de vot al Ungariei la masa statelor membre, discuţie lansată cu ani în urmă, pe fondul derapajelor constante ale Budapestei de la regulile statului de drept.
În ciuda acestei situaţii nesigure pentru summitul de joi, reprezentanţe ale statelor membre au început să schiţeze un text pentru concluziile summitului în privinţa Ucrainei, schiţă care surprinde incertitudinea de moment, dar şi anumite propuneri.
Conform Reuters, care a intrat în posesia documentului, statele membre intenţionează să transfere alte cinci miliarde de euro către facilitatea europeană pentru pace, unul din instrumentele prin care spaţiul comunitar livrează ajutor militar pentru Ucraina.
Însă Ungaria a blocat în trecut anumite plăţi derulate inclusiv prin acest instrument, de unde şi frustrarea la nivel european, în condiţiile în care restul statelor membre declară că sprijinul pentru Kiev trebuie să fie accelerat. În textul citat, statele membre insistă ca ajutorul să fie periodic, predictibil şi sustenabil, pentru a sprijini eficient Ucraina.
Realizator: România va fi reprezentată la summitul Uniunii Europene de preşedintele Klaus Iohannis.