Ajutor ONU pentru reconstrucţia zonelor sinistrate
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare va co-finanţa reconstrucţia zonelor sinistrate în urma inundaţiilor din Republica Moldova.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 11 Septembrie 2010, 14:42
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) va co-finanţa reconstrucţia zonelor sinistrate în urma inundaţiilor din Republica Moldova şi a făcut apel la ajutor către partenerii externi ai Chişinăului pentru acoperirea necesarului de 77 de milioane dolari pentru refacerea satelor şi infrastructurii din lunca Prutului.
Directorul PNUD, Helen Clark, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, a participat la lansarea raportului privind daunele cauzate de dezastrele naturale în anul 2010.
Raportul estimează pagubele de pe urma inundaţiilor la aproape 42 milioane dolari, iar necesarul pentru reconstrucţia zonei sinistrate până în 2012 la peste 77 de milioane dolari.
Donatorii externi au oferit deja Republicii Moldova jumătate din această sumă, dintre care partea cea mai mare, 24 de milioane de dolari au venit din partea României.
Premierul Vlad Filat a declarat în cadrul evenimentului că în urma calamităţilor au avut de suferit 13 mii de persoane, dintre care 3 mii au rămas fără locuinţe.
Guvernul de la Chişinău a pornit reconstrucţia caselor şi a infrastructurii, inclusiv sociale.
Vlad Filat a subliniat că o atenţie aparte va fi acordată construcţiei infrastructurii de protecţie hidrologică pentru a preveni dezastrele.
Donaţie importantă pentru Parlamentul de la Chişinău
După intrevederea cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, Helen Clark a declarat că PNUD a venit cu o donaţie importantă pentru Parlamentul de la Chişinău.
Helen Clark a declarat că în următoarea perioadă PNUD va urma să doneze peste 200 de calculatoare şi 100 de imprimante parlamentului pentru a sprijini buna funcţionare a acestuia.
"Parlamentul are un rol foarte important în funcţionarea democraţiei", a subliniat Helen Clark.
Mulţumind pentru această donaţie, preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi-a exprimat regretul pentru faptul că actualul parlament, în loc să soluţioneze problemele Republicii Moldova, trebuie să fie dizolvat la un an de la constituire, din cauza refuzului comuniştilor de a vota un şef de stat.
Preşedintele Republicii Moldova nu ştie deocamdată unde va fi amplasată tehnica donată de PNUD.
Clădirea Parlamentului a fost incendiată în cadrul protestelor anticomuniste din 7 aprilie 2009, iar reconstrucţia acesteia a fost oprită din cauza crizei.
Mihai Ghimpu speră ca această problemă să fie rezolvată anu viitor, subliniind că donaţia calculatoarelor "este un ajutor foarte bun şi mă bucur că după alegeri noiii deputaţi care vor veni vor avea alte condiţii decât noi, care, când am venit în Parlament, nu aveam decât un creion".
În cadrul întrevederii pe care a avut-o şi cu ministrul moldovean de externe Iurie Leancă, Helen Clark a menţionat că programele PNUD vor viza inclusiv regiunea transnistreană, pentru a asigura revenirea populaţiei din Transnistria în procesele economice şi sociale ale Republicii Moldova.