Ajutoare din partea UE pentru sectoarele de apărare din Republica Moldova şi Georgia
Miniştrii europeni de externe au aprobat astăzi un ajutor de 40 de milioane de euro pentru sectorul de apărare al Republicii Moldova, respectiv de 30 de milioane pentru Georgia.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Mai 2023, 18:48
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Miniştrii europeni de externe au aprobat astăzi un ajutor de 40 de milioane de euro pentru sectorul de apărare al Republicii Moldova, respectiv de 30 de milioane pentru Georgia. Tot astăzi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut Moscovei să nu se folosească de incidentele din sudul Rusiei pentru a spori duritatea războiului din Ucraina.
Corespondenţă din Bruxelles - Reporter: Bogdan Isopescu: "Cele 40 de milioane de euro acordate Republicii Moldova provin din fondul Instrumentului European pentru Pace, de unde este finanțat și sprijinul militar pentru Ucraina. Banii vor fi utilizați pentru măsuri și achiziții neletale, dar care întăresc capacitatea de apărare a țării. Printre acestea se numără diverse echipamente pentru supraveghere aeriană, pentru transport sau pentru apărare contra atacurilor cibernetice. Serviciile finanțate se referă la antrenamente tehnice pentru armata Republicii Moldova. Combinate, cele două elemente sporesc interoperabilitatea armatei din Moldova și o apropie de standardele utilizate în Uniunea Europeană în domeniul militar. Șeful diplomației europene, Josep Borell, spune că Europa continuă să sprijine țări precum Republica Moldova sau Georgia să își modernizeze defensiva și să participe la misiunile militare ale Uniunii. Este cel de-al treilea ajutor similar din ultimii doi ani, prin care Uniunea ia partenere aceste două țări pentru a asigura stabilitatea și securitatea în regiune, în condițiile amenințării rusești. Același Josep Borell cerea astăzi Moscovei să nu utilizeze așa-zisele atacuri din sudul Rusiei pentru noi represalii în Ucraina.
Josep Borell: "Cerem Rusiei să nu se folosească de aceste așa-zise atacuri ca o scuză pentru a spori duritatea războiului din Ucraina și să nu justifice astfel alte eventuale atacuri asupra Ucrainei. Ceea ce putem face noi acum este să continuăm să ajutăm Ucraina politic, economic și militar și să sperăm sau să cerem Moscovei să oprească războiul și să-și retragă trupele din Ucraina."
În ultimele zile, în sudul Rusiei au fost înregistrate două atacuri cu drone, care au provocat incendii la infrastructura petrolieră. Moscova afirmă că aceste atacuri au fost lansate de Ucraina, însă Kievul respinge acuzațiile."