"Ajustare" a sistemului de apărare antirachetă american
SUA au anunţat România că au decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă american, renunţând la faza a 4-a a proiectului.
Articol de Carmen Gavrilă, 16 Martie 2013, 09:43
SUA au anuntat Romania ca au decis să ajusteze sistemul de aparare antiracheta american, renuntand la faza a 4-a a proiectului, care presupunea în principal introducerea în uz a unui nou tip de rachete interceptoare.
In schimb, partea americană va lua o serie de măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA. Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în Departamentul de Stat american, l-a informat pe Bogdan Aurescu, secretar de stat in ministerul de Externe ca decizia de modificare a aparut din cauza ameninţărilor Coreei de Nord cu eventuale atacuri cu rachete balistice la adresa SUA.
Baza Deveselu va deveni operatională in 2015, conform calendarului deja stabilit
În acelaşi timp, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar şi ferm că această decizie de modificare a sistemului antiracheta nu afectează în niciun fel România iar faza a 2-a a proiectului, care presupune ca Baza Deveselu sa devina operationala in 2015, se va desfasura conform calendarului deja stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri.
Oficialul american a precizat ca tipul de interceptor de rachete care urma să fie introdus în folosire inc adrul fazei 4, acum eliminata, nu fusese planificat sa fie instalat la Deveselu.
La Washington, secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a explicat cum s-a ajuns la această decizie.
Secretarul apărării, Chuck Hagel, spune că în urma tăieri de cheltuieli impuse de Congresul American referitoare la ultima etapă, a patra, a sistemului antirachetă din Europa lucrările ar fi urmat să fie implementate cel mai devreme în 2022, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Washington, Ani Sandu.
Statele Unite au hotărât să restructureze programul şi să transfere resurse de la acest proiect aflat în întârziere spre amplasarea celor 14 noi interceptori pe teritoriul american.
Chuck Hagel a subliniat, însă, că americanii îşi păstrează angajamentul faţă de NATO privind apărarea antirachetă.
"Acest angajament rămâne neschimbat.
"Etapele unu-trei ale programului, care includ amplasări în Polonia şi România vor avea în continuare capacitatea să ofere acoperire întregului teritoriu european al NATO până în 2018, aşa cum a fost stabilit" a precizat Chuck Hagel.
România este implicată în etapa a doua a proiectului, în cadrul căreia vor fi amplasaţi la Deveselu interceptori tereştri.
Aceştia ar urma să devină operaţionali în 2015.
Purtătorul de cuvânt al Agenţiei americane de apărare antirachetă, Richard Lehner, a declarat pentru Radio România Actualităţi, că tremenul pentru finalizarea lucrărilor din România rămâne neschimbat şi că proiectul este în desfăşurare, fără să fi fost modificat.