AIE, păreri diferite faţă de concluziile Comisiei Cojocaru
Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare în R. Moldova, are păreri diferite în ceea ce priveşte propunerile Comisiei "Cojocaru", de interzicere a Partidului Comuniştilor din Moldova şi a simbolurilor comuniste.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 01 Iunie 2010, 16:44
Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare în Republica Moldova, are păreri diferite în ceea ce priveşte propunerile Comisiei "Cojocaru", de interzicere a Partidului Comuniştilor din Moldova şi a simbolurilor comuniste.
Miercuri după-amiază, va avea loc şedinta alianţei la guvernare care va discuta despre cum se va proceda cu raportul şi recomandările "Comisiei Cojocaru" cu privire la condamnarea comunismului în Moldova. Premierul Vlad Filat, care este şi preşedinte al PLDM nu va fi prezent la şedinţă, aflîndu-se într-o vizită oficială la Astana, în Kazahstan.
Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Marian Lupu, fost candidat unic al AIE la preşedinţia Moldovei, se opune punerii în discuţie, pînă la următoarele alegeri, a acestei teme, privind interzicerea simbolurilor comuniste, în baza raportului prezentat luni de comisie creată de preşedintele Moldovei, Mihai Ghimpu.
Într-un comunicat de presă, PDM consideră că ar trebui luată o pauză: "Probleme de genul recomandărilor Comisiei Cojocaru (Comisia pentru studierea regimului comunist totalitar) ar duce astăzi la scindarea societăţii, tensionarea situaţiei din ţară, la degradarea social-economică a oamenilor", se arată în declaraţie. În acest context, Partidul Democrat este împotriva unor decizii legislative imediate pe marginea concluziilor "Comisiei Cojocaru".
În ajunul alegerilor parlamentare anticipate inevitabile, dorinţa de a fixa prin lege recomandările "comisiei" ar putea fi interpretată exclusiv ca o tentativă de eliminare a unui concurent electoral, PCRM. Într-o societate democrată un asemenea gest este inadmisibil, se mai spune în comunicat, care menţionează că raportul şi recomandările comisiei ar putea fi studiate după alegeri, care ar putea avea loc în toamnă.
Comisia Cojocaru a prezentat luni preşedintelui interimar Mihai Ghimpu studiul care a rezultat în urma activităţii sale. Printre principalele propuneri, prezentate de preşedintele comisiei, Gheorghe Cojocaru, se află condamnarea regimului totalitar comunist în Republica Moldova. Comisia a propus, de asemenea, să se interzică prin lege utilizarea noţiunii de comunist şi derivatelor sale în titulatura partidelor politice, instituţiilor publice şi private şi interzicerea simbolurilor naziste şi comuniste în spaţiul public.
Preşedintele liberal, Mihai Ghimpu a declarat că în cel mai scurt timp va înainta propunerile comisiei şi un proiect de hotărîre Parlamentului, care ar urma să adopte o decizie politică în acest sens.
Potrivit deputatului comunist, Marc Tkaciuc, aprobarea de către deputaţii din alianţa de guvernare a recomandărilor “Comisiei Cojocaru“ nu va însemna altceva decît “o lovitură de stat autoritară şi antidemocratică“. “Planul lui Ghimpu va avea succes doar în cazul în care va fi susţinut în Parlament de către membrii Alianţei pentru Integrare Europeană.
Pe de altă parte, este absolut clar că dacă “Comisia Ghimpu“ se va bucura de această susţinere, atunci acest lucru va însemna nici mai mult, nici mai puţin decît o lovitură de stat autoritară şi antidemocratică“, a declarat Tkaciuc “Va fi primul caz de acest gen, în Europa, cînd deciziile unei comisii istorice se vor răsfrînge asupra unui partid activ, care a participat de nenumărate ori în alegeri şi care a obţinut victorii în aceste alegeri.