Ahmadinejad iese din izolare în ritm de samba
Preşedintele Iranului se află în turneu în America Latină, în timp ce Statele Unite încearcă să convingă Rusia să nu mai protejeze Teheranul de sancţiuni în Consiliul de Securitate ONU.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Ianuarie 2012, 15:45
Programul nuclear iranian, suspectat că are ca scop obţinerea bombei nucleare, a transformat Iranul în duşman public numărul unul pentru Europa şi Statele Unite.
În schimb, pentru America Latină de stânga, Ahmadinejad este un aliat în lupta împotriva capitalismului de tip american.
Mahmud Ahmadinejad demonstrează că fundamentalismul islamic şi naţionalismul iranian pot fi exersate şi în ritm de samba.
În timp ce laţul sancţiunilor internaţionale se strânge tot mai sufocant în jurul Iranului, acuzat că vrea să obţină bomba nucleară, preşedintele iranian caută să demonstreze prin turneul său în America Latină, astăzi cu oprire în Cuba, că regimul de la Teheran nu este izolat.
O mişcare tactică a lui Ahmadinejad ca să demonstreze că republica islamică are prieteni buni, fraţi chiar, după cum se exprimă lideri latini ca Daniel Ortega în Nicaragua sau Hugo Chavez în Venezuela, care se află, geostrategic la doi paşi de Statele Unite.
Ca să demonstreze soliditatea legăturilor, Ahmadinejad a participat în Nicaragua, la ceremonia de investitură a preşedintelui Daniel Ortega, aflat la al 5-lea mandat.
Lucrurile stăteau diferit în timpul administraţiei Reagan, când serviciile secrete americane au vândut Iranului arme, prin Israel, ca să poată finanţa grupările Contras din Nicaragua care luptau împotriva sandiniştilor lui Daniel Ortega.
Fratele Chavez
Prietenia cu Hugo Chavez, deja faimoasă, este esenţială pentru că Venezuela este al patrulea cel mai mare exportator de petrol şi, potrivit ultimelor expertize, ar avea cele mai mari rezerve de ţiţei din lume, aşadar o ţară cu un cuvânt greu de spus în economia mondială.
În plus, Venezuela prin Hugo Chavez, este nucleul aşa numitei Alianţe Bolivare, după numele marelui erou al Americii Latine, Simon Bolivar care a condus lupta de independenţă faţă de coloniştii spanioli.
O alianţă care care ca scop întărirea legăturilor economice între statele Americii Latine, pentru a evita dependenţa de mari puteri ca Statele Unite.
Şi în combinaţia aparent bizară dintre Iranul sever, în care legea islamică-şaria domină toate aspectele vieţii şi politicii, şi America Latină, considerată cea mai puternică redută, în prezent, a creştinismului catolic, liantul este antipatia declarată pentru Statele Unite şi ce reprezintă ele în ochii alianţei iraniano-latine: capitalismul sălbatic şi dominaţia multinaţionalelor.
Turneu electoral
Ahmadinejad are nevoie de acest turneu latin nu doar pentru ochii lumii, dar şi pentru ochii celor de acasă , explică activistul iranian Goudarz Eghtedari.
"Formaţiunea condusă de preşedinte se confruntă tot mai des cu o opoziţie politică, înclusiv în rândul conservatorilor, susţinută de multe ori de însuşi liderul suprem ayatollahul Khamenei."
" Asta în condiţiile în care susţinătorii lui Ahmadinejad au început deja să strângă rândurile pentru alegerile parlamentare din martie, unde speră să îşi asigure suficiente locuri ca să domine viitorul legislativ, mai ales că anul viitor Mahmud Ahmadinejad nu mai poate candida la preşedinţie pentru că a avut două mandate consecutive", spune Eghtedari.
Prin turneul din America latină, Ahmadinejad vrea să demonstreze iranienilor că este un lider recunoscut şi respectat, cu prieteni într-o zonă aflată în creştere economică şi cu aproape un întreg continent favorabil principiilor sale de politică externă.
În plus, toate aceste ţări latine confirmă, prin declaraţii şi programe sociale şi economice, politica lui Ahmadinejad de respingere a prezenţei occidentalilor în economia iraniană ca fiind periculoasă pentru suveranitatea şi independenţa ţării.
Război pe frontul de acasă
Această confirmare venită din America Latină îi dă argumente lui Ahmadinejad în lupta internă cu cei care susţin deschiderea economică a Iranului.
"Deja presa conservatoare îi etichetează public pe susţinătorii lui Ahmadinejad ca o facţiune deviantă, construită pe principii mai degrabă naţionaliste decât islamice", explică activistul iranian Goudarz Eghtedari.
De altfel, însuşi preşedintele admite că are în spate un curent politic, numit de el „al treilea val”, diferit, ca program şi ideologie, atât de conservatori cât şi de reformişti.
Ultraconservatorii lui Ahmadinejad sunt, potrivit surselor iraniene, şi cel mai bine finanţaţi dintre toate formaţiunile iraniene, datorită legăturilor extrem de strânse cu cea mai mare forţă economică şi militară din republica islamică – Corpul Gardienilor Revoluţiei, cei care au în subordine şi programul nuclear iranian.
Iranul pierde specialişti
Un profesor universitar iranian a fost ucis, miercuri , la Teheran de o bombă plasată pe maşina sa de către un motociclist.
Potrivit presei iraniene, atacul este similar celor care au avut ca ţintă, în noiembrie 2010, mai mulţi oameni de ştiinţăp iranieni, specializaţi în fizica nucleară.