Agenţile de rating, acuzate de "clasificări subiective"
Companiile Moody's, Fitch şi Standard & Poor's sunt acuzate de un grup de organizaţii spaniole că ar fi acordat clasificări în mod subiectiv. Plângerea are ca model acţiuni similare, din SUA şi Germania.
16 Iunie 2011, 15:02
Spania cere socoteală în instanţă, pentru calificativele acordate în ultima perioadă, de agenţiile internaţionale de rating.
Moody's, Fitch şi Standard & Poor's, cele mai sonore în domeniu, sunt acuzate de un grup de organizaţii spaniole că ar fi acordat clasificări în mod subiectiv.
Plângerea spaniolă are ca model acţiuni similare, din SUA şi Germania, şi foloseşte, printre argumente, şi un raport al FMI.
Avocaţii acuzării vorbesc despre un presupus conflict de interese, care ar fi provocat Spaniei pierderi de zeci de milioane de euro, atât în domeniul public, cât şi în cel privat.
În plus, ei atrag atenţia că nu există legislaţie, care să reglementeze activitatea agenţiilor de rating.
În acţiunea depusă la Madrid, avocaţii cer pedepse cu închisoarea, între 6 luni şi 4 ani, pentru cei care conduc agenţiile, pentru infracţiunea de alterare a preţului pieţelor, în beneficiul clienţilor.
În urma calificărilor celor trei agenţii de rating, statul spaniol a plătit la suprapreţ, din cauza presiunii pieţelor, şi cei care au economisit au cumpărat produse inferioare, care au fost calificate cu o notă foarte bună.
Plângerea este a doua în Europa după cea din Germania
Plângerea spaniolă este a doua prezentată în Europa, după cea din Germania, unde un pensionar a pierdut 30.000 de euro, cumpărând produse pe care Lehman Brothers le prezentase ca sigure, având calificative foarte bune, date de agenţiile de rating.
Enrique Santiago, unul dintre avocaţi, spune că, dacă va fi admisă plângerea, va fi un proces complicat.
"Este o procedură inegală. Este evident că este vorba de o complicitate a statului, a Guvernului, sau de o delăsare criminală. Altfel, nu se explică de ce aceste agenţii funcţionează în baza unei circulare a Băncii Centrale a Spaniei. Nu este vorba de actualul guvern sau numai de Spania, ci de toate guvernele Uniunii Europene şi SUA, o chestiune recunoscută şi de Senatul american" afirmă avocatul Enrique Santiago.
"Aceşti domni au făcut ce au vrut, în absenţa unei legislaţii. Suntem conştienţi că avem puţine probabilităţi să câştigăm acest proces, să ducem plângerea în faza de proces, să obţinem probe, dar aşa se începe", a explicat avocatul.
Alte două ţări,Portugalia şi Grecia, s-au unit celor care au iniţiat proceduri împotriva agenţiilor de rating.
Plângerile lor subliniază că agenţiile au pus calificative exagerate, fără o bază riguroasă şi obiectivă, care pun în pericol interesele naţionale, generând o majorare continuă a dobânzilor aplicate la datoria suverană.