Agenţiile de rating, chemate în justiţie în Spania
Agenţiile Moody´s, Standard & Poors şi Fitch sunt acuzate că au manipulat datele pentru alterarea preţurilor şi au folosit informaţii privilegiate în scopul obţinerii de beneficii private.
Articol de Paul Poteraşi, 08 Iulie 2011, 17:36
Marile agenţii internaţionale de rating sunt chemate în faţa justiţiei spaniole sub acuzaţia de fapte de corupţie.
Mai multe organizaţii şi partide politice din Spania spun că au depus plângere, încă din luna februarie, împotriva celor de la Moody´s, Standard & Poors şi Fitch, pe care îi acuză că au manipulat datele pentru alterarea preţurilor şi au folosit informaţii privilegiate în scopul obţinerii de beneficii private.
Avocaţii reclamanţilor au cerut vineri autorităţilor spaniole să nu cedeze în faţa eventualelor presiuni din partea agenţiilor, care ar putea coborî calificativele Spaniei în cazul unei acţiuni în justiţie.
În ultimele zile, agenţiile de rating au fost atacate dur, după ce Moody's a retrogradat ratingul de ţară al Portugaliei.
Banca Centrală Europeană a anunţat vineri că va continua să accepte în tranzacţiile sale titluri de stat ale Portugaliei, în ciuda acestei retrogradări.
Sunt învinuite de criza economică
Cele trei agenţii americane sunt cele care au avut rolul dezlănţuirii crizei financiare şi a căderii Lehman Brothers, când au acordat nota maximă activelor cu risc ridicat, derivate din ipotecile neacoperite.
În cadrul unui interviu pentru un post de televiziune, reprezentantul spaniol din consiliul Băncii Centrale Europene, González Páramo, a afirmat că atitudinea actuală a agenţiilor de evaluare este, probabil, condiţionată de cea avută în trecut.
Cât despre situaţia din Portugalia, González Páramo susţine că ţara a aplicat măsuri credibile şi de aceea poate Banca Centrală Europeană a decis să cumpere din datoria acestei ţări.
Standard & Poors, Moody's şi Fitch se confruntă, de altfel, cu numeroase plângeri juridice în toată lumea, din SUA până în Portugalia, pentru rolul avut în criza financiară şi actuala criză a datoriilor suverane.
Reclamanţii susţin că în vreme ce s-a penalizat calitatea creditului ţărilor periferice din zona euro, aşa cum sunt Grecia, Irlanda, Portugalia ori Spania, nu acelaşi lucru s-a petrecut cu datoria SUA, care prezintă o mai mare proporţie a datoriei sale, în PIB.