Agenţia Internaţională Atomică "este mai puternică"
Participanţii la summitul nuclear de la Haga au adoptat o declaraţie comună prin care se angajează să intensifice colaborarea pentru prevenirea terorismului nuclear.
Articol de Claudia Marcu, 25 Martie 2014, 22:45
Participanţii la summitul nuclear de la Haga au adoptat o declaraţie comună prin care cele 53 de ţări şi patru organizaţii internaţionale semnatare se angajează să intensifice colaborarea la nivel internaţional pentru prevenirea terorismului nuclear.
Au fost adoptate, totodată, 14 declaraţii comune pe teme nucleare diferite.
România, de pildă, s-a angajat să elimine uraniul îmbogăţit, să contribuie la consolidarea cooperării internaţionale pentru implementarea securităţii nucleare, să susţină pregătirea personalului pentru securitate nucleară şi înfiinţarea de centre de excelenţă.
La încheierea lucrărilor, preşedintele american Barack Obama a spus că la această ediţie s-a trecut de la vorbe la fapte concrete.
"Agenţia Internaţională Atomică este acum mai puternică. Mai multe ţări au ratificat acordurile internaţionale.
"Vedem clar o schimbare fundamentală a modului în care abordăm securitatea nucleară, dar mai sunt multe de făcut pentru a controla toate materialele nucleare, civile şi militare, astfel încât acestea să nu mai reprezinte un risc pentru populaţie", a declarat Barack Obama.
Pentru a scoate în evidenţă importanţa securităţii nucleare, Barack Obama a reamintit faptul că una dintre cele mai mari realizări a primei ediţii a summitului din 2010 a fost decizia Ucrainei de a elimina sursele de uraniu îmbogăţit din zonele sale nucleare.
"Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, acele materiale periculoase ar fi putut încă să fie acolo, ceea ce ar fi însemnat o îngrijorare în plus pe lângă ce se întâmplă acum în Ucraina", a mai spus Barack Obama.
Preşedintele SUA se va întâlni cu secretarul general NATO
Preşedintele SUA, Barack Obama, se va întâlni miercuri, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina.
Anunţul a fost făcut în contextul în care ultima navă sub pavilion ucrainea din Crimeea a fost luată cu asalt în această seară de forţele proruse.
Peste două zile, Adunarea Generală a ONU urmează să voteze asupra unui proiect de rezoluţie neconstrângător înaintat de Ucraina şi care va denunţa referendumul din Crimeea şi realipirea Peninsulei la Rusia.
Documentul este similar celui care a fost înaintat Consiliului de Securitate al ONU la 19 martie, dar care a fost blocat de Rusia prin dreptul de veto.