Agenda summitului UE-Ucraina
Veștile bune anunțate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vizează aderarea Ucrainei la mai multe programe europene și o propunere de prelungire a suspendării taxelor de import pentru toate exporturile ucrainene cu încă un an.
Articol de Ilie Pintea, 03 Februarie 2023, 07:41
La Kiev începe astăzi summitul dintre Uniunea Europeană și Ucraina, în calitatea sa de țară candidată la aderarea la blocul comunitar.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că merită să înceapă negocierile chiar din acest an, dar procesul de integrare ar putea dura decenii, în opinia unor lideri europeni.
Chiar și așa, Ucraina va primi susținere substanțială din partea Uniunii Europene, mai ales în contextul invaziei ruse de acum aproape un an. O corespondență de la trimisul nostru special în Ucraina, Ilie Pintea.
Mai mulți înalți oficiali europeni se află de ieri la Kiev, iar o primă întâlnire la nivel înalt între președintele Comisiei Europene și cel al Ucrainei s-a soldat deja cu declarații optimiste, atât în ceea ce privește sprijinul acordat pentru efortul de război, dar și cu privire la accelerarea reformelor pe care urmează să le implementeze această țară.
Veștile bune anunțate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vizează aderarea Ucrainei la mai multe programe europene și o propunere de prelungire a suspendării taxelor de import pentru toate exporturile ucrainene cu încă un an.
În plus, Ucraina va putea aplica în curând pentru finanțarea diverselor tipuri de proiecte și a fost convenit un plan de acțiune în 15 puncte pentru accesul Ucrainei la piața unică europeană.
Pe lista discuțiilor de azi se află: calea europeană a Ucrainei, răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea pe probleme de reconstrucție și ajutoare și în domeniul energiei, dar și securitatea alimentară globală, în contextul aportului Ucrainei la exporturile de cereale.
Dincolo de simpatia cu care este privită Ucraina, mai mulți oficiali europeni și-au arătat scepticismul cu privire la avazarea unei date certe a aderării acestei țări în Uniunea Europeană, ținând cont de stadiul implementării reformelor necesare.
În plus, recentul scandal de corupție la nivel înalt, soldat cu demiterea mai multor membri ai guvernului și guvernatori, este de natură să slăbească nivelul de încredere al partenerilor Ucrainei, lucru dovedi deja prin faptul că Statele Unite ale Americii au trimis o comisie de audit la Kiev pentru a verifica felul în care sunt utilizate ajutoarele trimise