Agenda reuniunii Consiliului European
Liderii Uniunii Europene discută la Bruxelles despre înarmarea Ucrainei şi despre propria armare în faţa ameninţărilor provocate de invazia Rusiei.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Martie 2024, 07:51
Liderii Uniunii Europene discută la Bruxelles despre înarmarea Ucrainei şi despre propria armare în faţa ameninţărilor provocate de invazia Rusiei. Summitul european de două zile ar urma să adopte şi cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Se va mai discuta despre măsurile propuse pentru rezolvarea problemelor agricultorilor, precum şi despre situaţia din Gaza. O parte a liderilor europeni, printre care şi preşedintele Iohannis, participă şi la Forumul European pentru Energie Nucleară.
Corespondenţă de la Bruxelles - Reporter: Bogdan Isopescu - ”Comisia Europeană va prezenta liderilor statelor membre raportul privind evoluţia reformelor din Ucraina şi Republica Moldova şi, ca urmare a unei evaluări pozitive, va propune adoptarea cadrului de negociere cu cele două state, astfel încât până în vară să poată avea loc primele conferinţe interguvernamentale. Un alt subiect va fi sprijinul militar pentru Ucraina, iar aici Consiliul va discuta despre înfiinţarea recentă a fondului de asistenţă pentru Ucraina în cadrul facilităţii europene pentru pace, un artificiu pentru a depăşi blocajul făcut de Ungaria în ultimele luni.
Mai nou, Comisia a pus pe masa Consiliului şi documentul prin care profitul obţinut din bunurile ruseşti îngheţate va putea fi folosit pentru acelaşi obiectiv. Este vorba de circa trei miliarde de euro anual, care se adaugă fondurilor prevăzute pentru livrările de armament. În paralel, va fi aprofundată şi propunerea Cehiei, care a propus utilizarea fondurilor din facilitatea europeană pentru pace şi pentru achiziţii de armament din afara Uniunii, tot cu scopul de a ajuta mai mult Ucraina. Este o propunere care are acceptul de principiu al statelor membre, în condiţiile în care ţările europene nu reuşesc să trimită muniţie pe măsura nevoilor Ucrainei.
Un alt subiect îl reprezintă situaţia din Fâşia Gaza, caracterizată drept inadmisibilă din punct de vedere umanitar. La ultimul Consiliu, statele membre nu au reuşit să obţină unanimitate decât pentru o declaraţie comună, în care Uniunea cere Israelului pauze umanitare şi acces pentru ajutoare. O mare parte a statelor membre vor adoptarea unei declaraţii mai critice, în care să fie cerută încetarea imediată a focului pentru a interveni umanitar în Fâşia Gaza.
Liderii europeni vor discuta şi despre situaţia agricultorilor, după ce Comisia a propus recent măsuri mai consistente de sprijin, precum şi posibilităţi de intervenţie în cazul în care anumite exporturi ucrainene afectează piaţa unuia sau mai multor state membre. Comisia a propus şi flexibilizarea regulamentului pentru bune practici agricole şi de mediu, precum şi simplificarea procedurilor administrative.”/editor Florin Lepadatu/