Agenda reuniunii Consiliului European
Agenda reuniunii Consiliului European.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Iunie 2022, 08:43
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Timp de două zile, şefii de stat şi de guvern din UE se află la Bruxelles, pentru a decide dacă acordă statutul de ţară candidată la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova.
Agenda reuniunii Consiliului European include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii cu partenerii apropiaţi din Europa şi situaţia din Ucraina din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de UE pe mai multe planuri - transmite de la Bruxelles redactorul RRA, Alina Stănuţă: ”Summitul care începe astăzi la Bruxelles are pe agendă propunerea de acordare a statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. Decizia şefilor de stat şi de guvern va trebui luată în unanimitate, iar statutul de ţară candidată permite începerea negocierilor de aderare, proces de durată care are ca scop alinierea legislaţiei naţionale la cea comunitară. Oficialii de aici, de la Bruxelles, vorbesc despre faptul că Europa trece printr-un moment istoric. De altfel, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, arăta recent că liderii UE au luat măsuri fără precedent care au reflectat importanţa geopolitică a Uniunii, în contextul războiului declanşat de Rusia. Acum trebuie să luăm măsuri pentru a consolida securitatea şi stabilitatea continentului nostru - mai spunea preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Charles Michel: ”Viitorul acestor ţări şi cetăţenilor lor este în UE. În mod special, intenţia mea este să decidem să acordăm statutul de ţări candidate pentru Ucraina şi Republica Moldova. Bineînţeles că aceste ţări trebuie să îndeplinească condiţiile de aderare la UE, în mod special în domeniul statului de drept şi al luptei împotriva corupţiei. Poporul ucrainean a ales libertatea, democraţia şi viitorul european, iar acum luptă pentru acestea, iar noi suntem lângă ei.”
România este reprezentată la Bruxelles de preşedintele Klaus Iohannis, care a salutat recomandarea Comisiei Europene de a acorda Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de ţări candidate la UE. De asemenea, Comisia Europeană a recunoscut aspiraţiile europene ale Georgiei, dar aceasta nu îndeplineşte încă toate condiţiile pentru a primi statutul de candidat la aderarea la UE.”