Agenda parlamentară
Articol de Angela Matei, 14 Mai 2018, 09:07
Se anunţă o săptămână plină la Parlament. Astăzi, Senatul va dezbate moţiunea simplă împotriva ministrului educaţiei, Valentin Popa, depusă de grupurile parlamentare ale PNL şi USR, iar în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul energiei, Anton Anton, va prezenta un raport cu privire la sistemul energetic naţional, în cadrul "Orei Guvernului".
Senatorii vor dezbate moţiunea simplă depusă de USR şi PNL la adresa ministrului educaţiei, Valentin Popa.
Semnatarii documentului îi repoşează acestuia că a repartizat pe criterii politice locurile dea dmitere în universitaţi şi îi cer demisia.
Un alt ministru aşteptat astăzi în parlament este cel al energiei. Anton Anton va prezenta în plenul Camerei Deputaţilor un raport cu privire la sistemul energetic naţional. Dezbaterea are loc în cadrul "Orei Guvernului", la solicitarea USR.
Tot în plenul Camerei Deputaţilor va ajunge pentru reexaminare legea privind statutul magistraţilor. După decizia de neconstituţionalitate dată de CCR, Comisia parlamentară specială a făcut unele modificări, între care si redefinirea erorii judiciare.
Astfel, majoritatea PSD-ALDE a decis prin vot că există eroare judiciară când în cadrul procesului s-a dispus efectuarea de acte procesuale cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale sau când s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod vădit contra legii.
Opoziţia consideră că definiţia nu este una clară şi anunţă că ia în calcul o nouă sesizare a Curţii Constituţionale.
Alina Gorghiu, senator PNL: Am dubii serioase că eroarea judiciară este reglementată la standardele pe care Comisia de la Veneţia le impune, motiv pentru care evident că nu vom rata o nouă sesizare la Curtea Constituţională pe Legea 303. Asta nu doar ca să-l supărăm pe domnul Dragnea, deşi nu mă deranjează nici acest aspect, ci pentru că noi credem că sistmul jurdiciar merită nişte legi mai bune.
Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, susţine în schimb că modificările respectă observaţiile CCR şi reglementează o mai bună răspundere a magistraţilor.
Florin Iordache: Noi am spus de la început, ne dorim ca magistraţii să răspundă atunci când există rea-credinţă şi gravă neglijenţă, dar în acelaşi timp ne dorim şi o definiţie foarte bună a erorii, astfel încât să nu poţi să te îndrepţi împotriva unui magistrat oricând, numai atunci când există o eroare judiciară. Comparativ cu colegii noştri din opoziţie, noi am venit şi am propus nişte texte. Că mai bune, că mai rele, noi am venit constructiv şi am propus ceva în dezbatere.
După ce va trece de votul deputaţilor, cererea de reexaminare a statutului magistraţilor va ajunge la Senat, care are rol decizional. Pe agenda parlamentară se află în continuare şi propunerile de modificare a Codului penal.
Comisia condusă de Florin Iordache va începe mâine dezbatere pe articole, după ce, săptâmâna trecută, împreună cu asociaţiile profesionale a analizat fără a lua o decizie cele peste 70 de amendamente depuse.