Sprijinul pentru Ucraina, pe agenda miniştrilor europeni de externe
Subiectul este discutat luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor europeni de externe.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Noiembrie 2024, 18:31
Continuarea sprijinului european pentru Ucraina în faţa Rusiei este unul din subiectele majore aflate pe agenda reuniunii de luni de la Bruxelles a miniştrilor europeni de externe. Momentul este delicat, pentru că există temeri că viitorul preşedinte american, Donald Trump, ar putea sista masivul ajutor pentru Kiev.
Înaintea reuniunii de la Bruxelles, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat speranţa că statele membre vor cădea de acord să permită Ucrainei să folosească armele furnizate de ele pentru a lovi în interiorul Rusiei.
Poziţiile sunt însă foarte diferite: Franţa spune că ar putea acorda permisiunea folosirii rachetelor sale cu rază lungă, Italia se opune categoric, iar fostul premier britanic Boris Johnson cere Londrei şi Parisului să acorde Kievului această permisiune. Germania - al doilea mare contributor la sprijinul militar al Ucrainei - nu a trimis rachete Taurus, Kievului, dar a anunţat livrarea a 4000 de drone de mare complexitate.
Reporter: Vlad Drăghicescu - ”Un purtător de cuvânt al guvernului federal a reiterat luni refuzul cancelarului Olaf Scholz de a livra Ucrainei rachete Taurus capabile să lovească teritoriul Rusiei. Oficialul a declarat că decizia președintelui Biden de a permite Ucrainei să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei nu are ''niciun impact asupra hotărârii cancelarului federal de a nu furniza Tauruss''.
Domnul Scholz participă zilele acestea la reuniunea G20 din Rio de Janeiro, unde acest subiect ar putea provoca discuții, chiar dacă războiul din Ucraina nu se află oficial pe agendă. La fel și livrările de drone către Rusia, pentru care ministrul de externe federal, Annalena Baerbock, a acuzat astăzi China.
''Acest lucru trebuie să aibă și va avea consecințe'', a spus politiciana ecologistă, înainte de întâlnirea de mâine a cancelarului Scholz cu preşedintele chinez Xi Jinping în cadrul summit-ului G20. Cancelarul social-democrat german se opune de luni de zile livrării de rachete Taurus, argumentând cu pericolul escaladării războiului, în condițiile în care aceste rachete sunt capabile să atingă ţinte din Moscova.
Şefa diplomației germane a subliniat luni că ucrainenii nu trebuie să fie nevoiţi să aștepte ca racheta inamică să zboare peste graniță, ci trebuie să fie apți să distrugă bazele militare de lansare a acestora.” /editor Florin Lepadatu/