Agenda convorbirilor ruso-germane de la Moscova
Răspunzând la întrebarea unui jurnalist german, Putin a declarat că "posibilii mercenari ruși dintr-o campanie militară privată, dacă există în Libia, nu reprezintă guvernul rus".
12 Ianuarie 2020, 11:17
Forţele armate rebele din Libia, conduse de generalul Khalifa Haftar au anunţat instituirea unui acord de încetare a focului în campania împotriva trupelor guvernului de la Tripoli, susţinut de ONU.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan şi omologul său rus, Vladimir Putin, au făcut încă de miercuri un apel în acest sens, în urma convorbirilor de la Istanbul.
Turcia a trimis militari în sprijinul guvernului libian, în timp ce Rusia este suspectată că sprijină forţele rebele cu arme, bani şi mercenari.
Conflictul din Libia şi criza iraniană au fost dicutate şi la întâlnirea de ieri a preşedintelui Putin cu cancelarul german, Angela Merkel, aflată în Rusia pentru prima oară în doi ani.
Corespondenţă din Moscova - Reporter: Alexandr Beleavschi - Cancelarul german a salutat apelul președinților Rusiei și Turciei, care recent au chemat principalele forțe din războiul civil din Libia să înceteze ostilitățile.
Președintele Putin a salutat, la rândul lui, inițiativa Berlinului de a organiza în perioada următoare o conferință internațională consacrată Libiei.
Răspunzând la întrebarea unui jurnalist german, liderul rus a declarat că posibilii mercenari ruși dintr-o campanie militară privată, dacă există în Libia, nu reprezintă guvernul rus și nu primesc bani de la acesta.
După cum era de anticipat, Vladimir Putin și Angela Merkel au confirmat sprijinul pentru acordul nuclear iranian.
Putin a subliniat necesitatea ca europenii să pună în funcțiune complet mecanismul INSTEX, ce permite comerțul cu Iranul, în pofida sancțiunilor Statelor Unite. Cei doi au susținut deescaladarea tensiunilor dintre Statele Unite și Iran.
Potrivit liderului rus, un război de amploare în regiune va provoca o catastrofă umanitară, economică și interconfesională.
Pe de altă parte, Angela Merkel a numit un pas important faptul că Iranul a recunoscut doborârea avionului ucrainean ce a chemat la elucidarea completă a adevărului. Președintele rus nu a comentat acest subiect.
Realizator: Angela Merkel şi Vladimir Putin au discutat şi problema gazoductului Nord Stream 2 şi şi-au confirmat determinarea de a duce la capăt construcţia, suspendată luna trecută sub ameninţarea sancţiunilor americane.
Liderul de la Kremlin a reafirmat că Rusia poate finaliza singură lucrările, dar a admis în premieră că exploatarea gazoductului poate fi amânată cu până la un an.
Proiectul este criticat de Statele Unite, Polonia, ţările baltice şi Ucraina pentru că ar spori dependenţa Europei de Vest de gazele ruseşti şi ar da Moscovei un instrument pentru presiuni politice.