Africani aflaţi ilegal în Israel demonstrează la Tel Avivi
Zeci de mii de africani fac presiuni pentru a obţine drept de azil, cu toate că nu se încadrează în prevederile convenţiilor internaţionale referitoare le refugiaţii politic.
09 Ianuarie 2014, 14:36
În ultimele 5 zile la Tel Aviv au avut loc demonstraţii ale africanilor aflaţi clandestin pe teritoriul Israelului.
Ei fac presiuni pentru a obţine drept de azil, cu toate că nu se încadrează în prevederile convenţiilor internaţionale referitoare le refugiaţii politic.
Sunt zeci de mii de africani din Eritreea şi câteva mii din Sudan. Majoritatea sunt dezertori din armată.
Stagiul militar în Eritreea începe la 18 ani şi este pe o perioadă nederminată.
Din acest motiv foarte mulţi fug din ţară. Comparativ cu multe state occidentale care se confruntă cu această problemă a emigraţiei africanie, atitudinea Israelului este mult mai umanitară.
Israelul este singurul stat democrat şi dezvoltat care are frontieră terestră cu Africa şi de aici presiunile.
Excepţie fac câteva teritorii spaniole învecinate din Africa, ceea ce se numeşte maroco-spaniol.
Spre această zonă, Spania a construit un zid de 6 metri înălţime cu o structură metalică, iar de-a lungul barierei patrulează armata spaniolă.
Număr scăzut de cereri de azil politic
Potrivit convenţiilor internaţionale cu privire la definirea termenului de refugiat, aproape toţi africanii aflaţi pe teritoriul Israelului nu se încadrează.
Cererea de azil trebuie să o facă în primul stat în care au ajuns după ce au părăsit ţara de origine, în cazul de faţă Egiptul, ceea ce nu s-a întâmplat.
Egiptul îi primeşte, dar nu le acordă cetăţenie, de lucru nu se găseşte, iar serviciile sunt ca atare într-un stat din lumea a treia.
Din motive pur economice au forţat frontiera plătind bani beduinilor din Sinai pentru a ajunge clandestin în Israel.
Marea majoritate sunt musulmani din Sudanul de Nord, şi nu creştini din Sudanul de Sud care sunt persecutaţi şi ar avea drept de azil politic.
Din această masă de peste 50.000 de suflete, doar câteva sute au prezentat cerere de azil politic.
Israelul nu expulzează nici în ţara de tranzit Egipt, nici spre ţările de origine Eritreea şi Sudan încercând să-i convingă să plece de bună voie.
Într-o tabără din sudul ţării li se pune la dispoziţie cazare şi hrană, asistenţă medicală, educaţie pentru copii şi chiar bani de buzunar, dar ei fug încercând să găsească de lucru pentru a trimite banii acasă.
Toate aceste demonstraţii care au avut loc în Israel cu organizare internă şi disciplină, nespecifică unei mase de refugiaţi, este rezultatul implicării unor ONG-uri europene pentru a-i direcţiona în Israel ca populaţie neevreiască. Israelul nu le poate acorda azil şi are dreptul să-i trimită în Egipt, de unde au venit.