Administraţia Obama vrea să mărească numărul de refugiaţi primiţi în SUA
Preşedintele Barack Obama va prezenta situaţia la summitul ONU, în condiţiile în care Statele Unite sunt acuzate că nu se implică pe măsura anvergurii lor economice
Articol de Carmen Gavrilă, 19 Septembrie 2016, 01:34
Adjunctul secretarului de stat american pentru problema refugiaţilor, Ann Richards, a organizat zilele acestea o teleconferinţă internaţională pentru a explica poziţia pe care o va susţine administraţia americană.
Adjunctul secretarului american de stat pentru refugiaţi a spus că SUA li s-a reproşat că au primit prea puţini refugiaţi, deşi e vorba de o ţară mare şi bogată. Ann Richards a explicat că tocmai de aceea administraţia Obama a notificat Congresul că intenţionează să mărească numărul de refugiaţi care vor fi primiţi pe teritoriul american.
Problema este, a spus diplomatul american, că procedurile de verificare a refugiaţilor sunt foarte riguroase şi iau timp, în condiţiile în care autorităţile vor să se asigure că nu primesc în ţară persoane care ar putea reprezenta riscuri de securitate. Cu alte cuvinte, autorităţile americane vor să se asigure că printre refugiaţi nu se strecoară potenţiali terorişti.
Ann Richards a explicat ce îşi propune să obţină de la summitul pentru refugiaţi preşedintele Obama.
Ann Richards: "În primul rând, ne propunem să creştem nivelul de finanţare pentru agenţiile umanitare ONU şi pentru alte organizaţii umanitare internaţionale. În al doilea rând, mai multe ţări se vor angaja să primească mai mulţi refugiaţi, prin procesul de reinstalare sau prin alte metode legale. În al treilea rând, vom lua decizii care să îi ajute pe refugiaţi să nu mai depindă atât de mult de alţii în ţările în care au ajuns. Asta înseamnă să creştem numărul de copii refugiaţi care merg la şcoală şi numărul de adulţi care muncesc legal în ţările gazdă".
Ann Richards a explicat că preşedintele Barack Obama şi-a propus ca în ultimele trei luni de mandat să obţină un impact pozitiv mare în problema refugiaţilor. Adjunctul secretarului american de stat pentru refugiaţi a precizat că din punctul de vedere al părţii americane, mai ales statele membre ale Consiliului de Securitate ONU şi ale G 8 ar trebui să contribuie cel mai mult la rezolvarea crizei refugiaţilor.
În prezent, în lume, potrivit statisticilor Departamentului American de Stat, sunt 56 de milioane de persoane care au plecat din ţările lor, iar dintre acestea, 21 de milioane sunt refugiaţi.