Administraţia Obama, alarmată de tentativele teroriste interne
Escaladarea tentativelor teroriste de origine internă pe teritoriul SUA a alarmat administraţia prezidenţială americană.
08 Iunie 2010, 09:22
Escaladarea tentativelor teroriste de origine internă, relevată recent de arestarea lui Faisal Shahzad, un cetăţean american naturalizat, născut în Pakistan care a încercat să detoneze în luna mai o bombă în Times Square, New York şi cea a maiorului Nidal Malik Hasan, un musulman născut în America, psihiatru militar care a ucis 13 americani în noiembrie anul trecut la Fort Hood, a alarmat în mod clar administraţia Obama.
Deşi declaraţiile autorităţilor sugerează că cei doi bărbaţi din New Jersey nu ar fi fost capabili de un atac sofisticat, cazul rămâne un motiv de îngrijorare.
Mohamed Mahmood Alessa, în vârstă de 20 ani şi Carlos Eduardo Almonte, de 26 de ani, cu cetăţenie americană au apărut ăn faţa instanţei din Newark, New Jersey, fiind acuzaţi de a conspiraţie la omor şi plănuirea unei răpiri, în special americani, aflaţi înafara SUA.
Autorităţile care investighează cazurile spun că intenţiile celor doi erau sinistre.
Atacatorii urmăreau să se antreneze în bazele teroriste ale jihadiştilor afiliaţi al-Qaeda şi să atace americani.
Gruparea extremistă al-Shahab, afiliată reţelei teroriste al-Oaeda figurează pe lista grupărilor teroriste, întocmită de departamentul de stat, încă 2008.
Somalia nu a avut un guvern funcţional timp de mai mult de un deceniu, deşi SUA a spijinit un guvern de tranziţie.
Comandantul american din regiune a inclus Somalia pe lista ţărilor unde vor avea loc operaţiuni militare clandestine menite să distrugă grupările militante.
Potrivit documentelor curţii de justiţie din Newark, Alessa a afirmat că "sufletul său nu se poate linişti până când nu va face varsare de sânge".
Dacă vor fi condamnaţi, Alessa şi Almonte pot primi închisoare pe viaţă.
În luna mai, preşedintele Obama a calificat prevenirea terorismului de origine internă drept una din cele mai înalte priorităţi ale securităţii naţionale.
Cazurile din ultimul an care justifică atenţia prioritară a administraţiei americane:
Iulie 2009: Daniel Patrick Boyd din Carolina de Nord, cei doi fii ai săi împreună cu alţi câţiva bărbaţi au fost acuzaăţi de a fi discutat despre un jihad violent, a fi posedat arme şi de a se fi antrenat în stil militar. În septembrie guvernul a arătat că Boyd a obţinut hărţi ale Bazei Puşcaşilor Marini de la Quantico, Virginia, adăugând capetelor de acuzare conspiraţia de a ucide personal militar.
Septembrie 2009: Najibullah Zazi, rezident al oraşului Denver, Colorado, născut în Afganistan a fost arestat şi acuzat de complot cu bombă, chiar în preajma lui 11 septembrie, împotriva sistemului de metrou din New York.
Octombrie 2009: Colleen LaRose din Philadelphia, cunoscută online drept JihadJane a fost acuzată de a fi acceptat să ucidă un artist suedez care l-a pictat pe profetul Muhammad atribuindu-i un corp de câine.
Noiembrie 2009:
- 8 somalezi americani au fost acuzaţi de a se fi antrenat în Somalia cu gruparea teroristă al-Shahab cu care s-ar fi antrenat şi cei doi bărbaţi din New Jersey arestaţi duminică.
- masacrul de la Fort Hood
Decembrie 2009: 5 bărbaţi din Alexandria, Virginia au fost arestaţi în Pakistan şi acuzaţi de un amplu complot care a inclus planuri de a luptă împotriva sodaţilor americani din Afganistan şi de un potential atac împotriva SUA.
Mai 2010: tentativă eşuată de detonare a unei bombe în Times Square, New York.