Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID în lume
Tot mai multe ţări vorbesc despre necesitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID.
Articol de Florin Lepădatu, 23 August 2021, 07:54
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : Tot mai multe ţări vorbesc despre necesitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID în contextul răspândirii variantei Delta, mai contagioase a coronavirusului.
OMS a atras însă atenţia că majoritatea statelor lumii nu au primit nici măcar prima injecţie şi le-a cerut guvernelor, care au anunţat inocularea celei de-a treia doze să amâne demersul cel puţin până la sfârşitul lunii viitoare, când speră ca cel puţin 10% din populaţia fiecărei ţări să fie imunizată.
Reporter: Constanţa Comănici: "În timp ce o mare parte din lume încă aşteaptă prima doză de vaccin anti-COVID, multe ţări se pregătesc sau au început deja să o administreze pe cea de-a treia. Medicii din Israel spun că a treia doză a serului de la Pfizer a îmbunătăţit semnificativ protecţia faţă de infectare şi îmbolnăvire gravă în rândul persoanelor de peste 60 de ani. Şi în Ungaria vaccinurile de rapel sunt disponibile de la începutul acestei luni. Sunt încurajate să apeleze la al doilea rapel persoanele cu probleme de imunitate şi alte boli grave. În Franţa va fi administrată doza trei în primele săptămâni ale lunii viitoare, fiind vizaţi bătrânii şi cei vulnerabili. Aceeaşi situaţie şi în Germania, Austria, Belgia, Spania sau Irlanda. Alte state de pe continentul european inclusiv România aşteaptă o decizie a Agenţiei Europene a Medicamentului referitoare la a treia doză, mai ales că experţii vorbesc şi de apariţia în viitor a unor tulpini mai virulente. De altfel peste Ocean, americanii vaccinaţi anti-COVID cu Pfizer şi Moderna vor prim al doilea rapel la 8 luni dup primul. Decizia intră în vigoare pe 20 septembrie. În paralel, specialiştii mizează şi pe testarea pentru depistarea anticorpilor. Israelul a început deja acest lucru în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani, vrând astfel să evite o eventuală închidere a şcolilor. Totodată, începând de mâine, britanicii vor putea primi teste pentru anticorpi ca parte a unui nou program guvernamental. Adulţii din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord vor putea să se înscrie în program, iar campania vine pe fondul discuţiilor legate de administrarea unei doze suplimentare de ser anti-COVID celor care au schema de vaccinare completă."