Aderarea României şi a Bulgariei la Schengen
Parlamentul European a votat marţi pentru adoptarea unei noi rezoluţii prin care solicită admiterea imediată a României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen de liberă circulaţie.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Decembrie 2018, 07:36
Parlamentul European a votat marţi pentru adoptarea unei noi rezoluţii prin care solicită admiterea imediată a României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen de liberă circulaţie.
Rezoluţia a fost aprobată cu 514 voturi pentru,107 împotrivă şi 38 de abţineri.
Rezoluţia se bazează pe un raport realizat de europarlamentarul bulgar Serghei Stanişev din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, în care el aduce critici Consiliului UE pentru că nu a permis aderarea României şi a Bulgariei la Schengen.
Camelia Teodosiu îl cita pe raportorul bulgar susţinând necesitatea aderării imediate a României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, insistând pentru aderarea deplină, cu toate frontierele - terestre, maritime şi aeriene.
Respingem categoric aderarea parţială, fiindcă nu doar că nu are nicio justificare legală, dar provoacă şi repercusiuni economice, sociale şi politice negative la adresa întregii UE, a spus Serghei Stanişev.
Reporter Petruţa Dinu: "Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan spune că rezoluţia dată astăzi de Parlamentul European este un moment important pentru România, deoarece a fost luată cu un vot covârşitor care arată că locul nostru este în Spaţiul Schengen.
Siegfried Mureşan: "Această rezoluţie a Parlamentului European nu este un document legislativ, deoarece din punct de vedere legislativ procedura este următoarea: Consiliul UE, adică statele membre la nivelul miniştrilor afacerilor de interne, trebuie să ia această decizie.
Noi, Parlamentul, nu jucăm niciun rol în acest proces legislativ în această etapă, dar semnalul dat astăzi de Parlament este unul foarte important şi este un mijloc de presiune suplimentar pentru statele membre de a adopta această decizie.
Este foarte important ca acum ministrul afacerilor interne din România să fie credibil, să fie în dialog cu miniştrii afacerilor interne din toate celelalte state membre ale UE şi să îşi convingă omologii."
Demersul de la Strasbourg este privit cu o oarecare rezervă de europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, care crede că România trebuie să convingă în continuare Consiliul UE să ia decizia finală.
Victor Boştinaru: "Este o veste bună, repetată, pentru că o rezoluţie la fel a mai fost adoptată înainte de începerea preşedinţiei bulgare la finele anului trecut.
Această rezoluţie doar vine să reafirme sprijinul fără rezerve al Parlamentului, de altfel obţinut cu o majoritate zdrobitoare, este drept, regretabil că cei mai mulţi dintre cei care s-au opus sunt colegii PPE, maximum 3 se opun din motive exclusiv politice, România ar trebui să exploreze fără ezitare, cu discreţie, dar şi cu eficacitate toate oportunităţile ca pe timpul preşedinţiei rotative, să putem să ne apropiem de acest obiectiv pe care îl merităm din plin."
Decizia finală aparţine miniştrilor de interne ai celor 27 de state membre ale UE şi trebuie să respecte principiul unanimităţii."