Aderarea României la spaţiul Schengen, condiţionată
Ministrul german pentru afaceri europene, Werner Hoyer, leagă aderarea Romaniei la spaţiul Schengen de problema mecanismului de cooperare şi verificare impus pe de UE pe domeniul justiţiei.
Articol de Carmen Gavrilă, 21 Septembrie 2010, 17:56
Germania a fost mereu foarte atentă, şi nu de puţine ori critică, la adresa corupţiei din România iar poziţia guvernului federal a rămas neschimbată: mecanismul de cooperare şi verificare impus României pe justiţie, în momentul aderării, nu va fi ridicat decât atunci când Bucureştiul va face toate reformele necesare.
În general, Germania, care este cel mai mare contributor la bugetul Uniunii Europene, urmăreşte cu atenţie cum sunt cheltuiţi banii europeni şi dacă aceştia sunt în pericol de a se scurge din buzunarele Uniunii prin corupţie.
După ce secretarul francez de stat, Pierre Lellouche a făcut, recent, chiar la Bucureşti, legătura dintre aderarea României la spaţiul Schengen şi mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie, ministrul german al afacerilor europene a spus şi el că primirea în spatiul Shengen este legată de îndeplinirea angajamentele luate de România prin semnarea tratatului de aderare la Uniune.
Werner Hoyer a spus că nu ar avansa o dată pentru aderarea Romaniei la Schengen, pentru că nu e vorba de un program legat de timp, ci de îndeplinirea criteriilor.
„Nu văd o legătură formală între mecanismul de cooperare şi verificare impus Românei pe justiţie şi aderarea la Schengen, dar ar fi incorect politic din partea mea dacă aş lăsa impresia că aderarea la Schengen a Romaniei poate avea loc într-un moment în care lista de îndatoriri şi măsuri prevăzute în tratatul de aderarea la UE, nu a fost încă îndeplinită” a precizat ministrul german.
Germania urmăreşte rapoartele CE privind România
„Acest mecanism a fost condiţia pentru primirea României în Uniunea Europeană, aşa că îndeplinirea cerinţelor presupuse de mecanism echivalează cu o întărire a încrederii în România şi este ceea ce poate face redundant acest mecanism” a declarat Hoyer.
În replică, secretarul de stat, Bogdan Aurescu, a anunţat că autorităţile române au făcut o evaluare privind progresele pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar această evaluare, potrivit autorităţilor române, arată că aproape toate criteriile tehnice au fost îndeplinite şi că România s-a încadrat deja în programul stabilit.
„Vom fi gata la timp, pentru aderare în martie anul viitor, din punct de vedere tehnic. În acelaşi timp, considerăm că evaluarea pentru aderare ar trebui făcută fără vreo legătură între acest proces tehnic şi alte dosare ca mecanismul de cooperare şi verificare sau incluziunea socială a romilor” a declarat Bogdan Aurescu.
Ministrul german pentru afaceri europene, Werner Hoyer, a mai anunţat că luna viitoare cancelarul german, Angela Merkel, va veni în vizită la Bucureşti.