Aderarea României la Schengen, "legată de condiţii tehnice"
Ambasada Germaniei la Bucureşti precizează că România trebuie să demonstreze că poate asigura protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Articol de Carmen Gavrilă, 05 Martie 2013, 14:11
Ambasada Germaniei la Bucureşti afirmă că pentru aderarea integrală a României la spaţiul Schengen trebuie să existe toate condiţiile tehnice, administrative şi cele care caracterizează statul de drept.
Ambasada precizează, într-un comunicat, că prin ridicarea controalelor la frontierele interne un stat membru îşi asumă o mare responsabilitate în relaţia cu partenerii Schengen.
Ambasada Germaniei la Bucureşti mai precizează că nu este vorba de libera circulaţie a cetăţenilor români, ci de întrebarea dacă România poate asigura protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene, de exemplu protejarea de intrarea frauduloasă a unor cetăţeni din afara Uniunii.
În comunicat se arată că ultimul raport MCV din ianuarie a evidenţiat progrese în domeniile statului de drept şi cel al combaterii corupţiei, dar şi deficienţe.
Ambasada Germaniei notează că îndoielile Berlinului sunt împărtăşite şi de alţi parteneri din UE şi Schengen şi de aceea gradul de decizie pentru o hotărâre în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, citez "nu este încă matur".
Ministrul de externe Titus Corlăţean respinge, într-o declaraţie pentru Radio România, posibilitatea ca cetăţeni din afara UE să intre fraudulos în Uniune, prin România.
"Vizele sunt acordate deja de un număr de ani important de autorităţile române competente în baza unui sistem informatic foarte bine organizat, pe criterii Schengen. Vorbim de acces la baze de date, care cele mai multe dintre ele sunt conexate, nu integral, nu total cu bazele Schengen.
"Sunt proceduri foarte clare în care corupţia nu are loc. România, astăzi, are cea mai înaltă tehnologie la frontiera estică, care funcţionează în UE. Nu există loc de interferenţă umană în astfel de proceduri. Acest tip de informaţii de la nivelul unor oficiali europeni, oficiali germani sunt eronate şi, iată, conduc la interpretări greşite şi chiar la decizii greşite", a afirmat Titus Corlăţean.