Aderarea României la Schengen, discutată la Bruxelles
Miniştrii de interne din UE vor face o evalaure a stadiului în care se află dosarele României şi Bulgariei. Nu este aşteptată nicio decizie privind data aderării.
25 Octombrie 2012, 08:43
La Bruxelles începe reuniunea miniştrilor de interne din Uniunea Europeană.
De pe agendă lipseşte însă decizia privind aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.
O hotărâre referitoare la accesul celor două state în spaţiul european de liberă circulaţie a fost, din nou, amânată, cel mai probabil pentru luna martie 2013.
Discuţia miniştrilor europeni de interne despre aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen era programată încă din urmă cu o lună, însă întreaga reuniune al cărei principal subiect era acesta a fost anulată atunci în absenţa unanimităţii printre statele membre pentru o decizie favorabilă aderării României şi Bulgariei.
Acum, însă, miniştrii vor face doar o evalaure a stadiului în care se află acest dosar şi nicio decizie privitoare la data aderării nu este aşteptată.
Rezultatul luării unei decizii la Bruxelles, nefavorabil României şi Bulgariei
Surse ale preşedinţiei cipriote a Uniunii au declarat pentru Radio România că această soluţie este preferabilă, pentru că, dacă reuniunea şi-ar fi propus luarea unei decizii asupra aderării celor două ţări, rezultatul nu ar fi fost favorabil României şi Bulgariei, a căror aderare la Spaţiul Schengen este în continuare blocată de Germania, Olanda şi Belgia.
Aceleaşi surse au negat că se discută despre amânarea unei decizii pentru anul viitor, preşedinţia cipriotă păstrându-şi speranţa că o decizia va fi luată în decembrie.
Din surse diplomatice am aflat însă că o decizie a statelor membre nu poate fi aşteptată decât în februarie sau martie anul viitor.
Explicaţia este dată de faptul că Olanda, în primul rând, condiţionează deblocarea dosarului aderării la Spaţiul Schengen de progresele în domeniul justiţiei în România, iar un raport al Comisiei Europene pe această temă nu este aşteptat decât în luna decembrie.
România contestă legătura politică pe care unele state membre o fac între progresele în justiţie şi aderarea la Spaţiul Schengen, pentru care sunt criterii separate, tehnice.