Aderarea la spaţiul Schengen, discutată la Paris
Întâlnirea de marţi dintre miniştrii Teodor Baconschi şi Alain Juppé ilustrează importanţa relaţiei franco-române, bazată în special pe dinamismul francofoniei în România.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 05 Aprilie 2011, 14:58
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, începe o vizită de două zile la Paris pentru aplanarea divergenţelor din ultima vreme, din relaţiile bilaterale, cum ar fi situaţia romilor sau opoziţia Franţei faţă de integrarea României în Spaţiul Schengen.
Autorităţile de la Bucureşti au ratat obiectivul de a adera la spaţiul liber european la sfârşitul lunii martie, după ce Franţa şi apoi Germania, dar şi alte ţări comunitare s-au arătat sceptice că România ar fi pregătită să adere.
Între timp, oficialităţile franceze şi-au nuanţat obiecţiile.
Întâlnirea de marţi dintre miniştrii Teodor Baconschi şi Alain Juppé ilustrează importanţa relaţiei franco-române, bazată în special pe dinamismul francofoniei în România, pe vitalitatea schimburilor economice bilaterale şi pe cooperarea în cadrul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Paris.
Cu toate acestea, este ştiut că vizita oficială a şefului diplomaţiei române intervine într-un moment destul de delicat în relaţiile dintre cele două ţări, marcate începând de vara trecută de problematica romă şi, ulterior, de opoziţia Franţei faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen.
Înăsprirea politicii franceze faţă de minoritatea romă s-a tradus prin desfiinţarea accelerată a numeroase tabere ilegale şi repatrierea a sute de romi în România.
După o serie de schimburi de replici, România şi Franţa au decis să pună capăt polemicii sterile şi să coopereze mai bine pentru ameliorarea condiţiilor de viaţă ale minorităţii rome.
Pe de altă parte, Franţa s-a opus aderării României la spaţiul Schengen în luna martie a acestui an, invocând lipsa progreselor în lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate şi a reformei justiţiei.
Fermi pe poziţie, francezii şi-au nuanţat totuşi în timp declaraţiile, spunând că, în principiu, nu se opun ca România să intre în Schengen în 2011, însă pentru că Bulgaria nu este încă pregătită şi cum aderarea se face la pachet, cele două nu pot adera în primele trei luni ale anului.