"Acum începe o nouă istorie. O epocă a păcii"
Liderii celor două state coreene au vineri o întâlnire care a fost catalogată drept "istorică", într-un sat de la graniţa comună.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Aprilie 2018, 06:30
Liderii celor două state coreene au vineri o întâlnire care a fost catalogată drept "istorică", într-un sat de la graniţa comună.
Este doar a treia oară în istorie când se desfăşoară un summit inter-coreean, iar acesta a fost organizat în contextul dezgheţării relaţiilor bilaterale începând cu luna ianuarie.
Reporter Cătălin Gomboş: "Kim Jong-un a devenit, în această dimineaţă, primul lider nord-coreean care a trecut graniţa dintre cele două ţări după războiul din anii '50 - război care, de altfel, încă nu s-a încheiat oficial, astfel încât semnarea unui tratat de pace între cele două părţi reprezintă unul dintre dezideratele exprimate zilele trecute de preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in.
Acesta l-a întâmpinat zâmbind pe Kim în dreptul unei linii de beton care marchează frontiera, apoi, după o lungă strângere de mână, l-a invitat să o treacă.
După ce au fost însoţiţi, pe covorul roşu, de o gardă de onoare, cei doi lideri au intrat în aşa-numită "Casă a Păcii" unde, potrivit Reuters, ar trebui să discute despre programul nuclear nord-coreean şi schimburi culturale bilaterale.
Cu puţin timp înainte de sosirea demnitarilor, Casa Păcii a fost verificată pentru ultima oară de explozibili şi microfoane de o echipă nord-coreeană, care a dat, de asemenea, cu dezinfectant prin aer, pe scaune şi pe Cartea de Oaspeţi pe care, ulterior, Kim a scris că: "Acum începe o nouă istorie.
O epocă a păcii".
Summitul intercoreean ar putea fi urmat, peste câteva săptămâni, de o întâlnire dintre Kim Jong-un şi preşedintele american, Donald Trump.
Contactele diplomatice s-au intensificat după ce, la începutul anului, Phenianul s-a arătat dispus să participe la convorbiri.
Această deschidere a fost precedată, însă, de puternice tensiuni generate de multiplele teste nucleare şi balistice nord-coreene.
Phenianul a anunţat, recent, că renunţă la testarea arsenalului său, însă Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia vor eliminarea acestuia."