Actualitatea din Republica Moldova
Actualitatea din Republica Moldova.
Articol de Radiojurnal, 19 Martie 2021, 21:03
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a respins vineri o cerere a Deputaților Partidului Socialiștilor, condus de fostul președinte Igor Dodon, de suspendare a decretului președintei Maia Sandu, prin care l-a desemnat la funcția de prim-ministru pe liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu.
Este doar o decizie intermediară până la examinarea în fond a sesizării, care se va produce luni, 22 martie, cu o zi înainte de expirarea termenului în care Parlamentul trebuia să valideze guvernul.
De la Radio Chișinău, relatează Natalia Zaharescu.
Reporter: Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu la funcția de premier după ce a desfășurat consultări cu partidele parlamentare, la 16 martie, zi în care Mariana Durleşteanu, candidata majorității parlamentare formată din Partidul Socialiștilor, partidul lui Ilan Shor, acuzat în dosarul fraudei bancare, şi un grup de deputați transfugi, a anunțat că se retrage. Majoritatea parlamentară a înaintat ieri un alt candidat, pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, fostul deputat socialist Vladimir Golovatiuc, și patru deputați PSRM au atacat la Curtea Constituțională decretul de desemnare a lui Igor Grosu. Curtea Constituțională a respins astăzi cererea de suspendare a decretului, dar a admis sesizarea spre examinare, ședința fiind anunțată pentru 22 martie. Dacă decretul rămâne valabil, Igor Grosu își va putea prezenta în parlament programul și echipa, deși nu se cunoaște încă niciun nume şi va putea solicita votul de încredere al deputaților. Dacă va fi votat, va fi învestit un guvern cu puteri depline, după trei luni de executiv în exercițiu, iar dacă nu, Parlamentul va putea fi dizolvat, așa cum își doresc președinta Maia Sandu şi Partidul Acțiune și Solidaritate, care acuză legislativul actual că nu mai este reprezentativ și doresc alegeri anticipate. Dacă decretul este declarat neconstituțional, Maia Sandu s-ar putea să fie nevoită să reia consultările cu partidele parlamentare, dar și să îl desemneze pe candidatul deputaților PSRM, Shor, în conformitate cu interpretarea anterioară a Curții Constituționale, care stabileşte că preşedintele este obligat să-l propună legislativului pe candidatul înaintat de o majoritate parlamentară formalizată.