Actuala criză a migraţiei, cauzată de "politicile iresponsabile ale UE"
Guvernul ungar îşi menţine intenţia de a construi noi garduri de sârmă ghimpată la graniţe, iar Parlamentul a adoptat o rezoluţie potrivit căreia UE se face vinovată de situaţie.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 23 Septembrie 2015, 05:16
Parlamentul ungar a adoptat o rezoluţie în care a pus actuala criză provocată de valul de migraţie pe seama politicilor iresponsabile ale UE şi a cerut ca frontierele blocului comunitar să fie apărate prin toate mijloacele posibile.
În încheierea rezoluţiei se solicită guvernului de la Budapesta să asigure fondurile băneşti şi cadrul legal pentru ca Ungaria să-şi poată apăra graniţele, întrucât această ţară are dreptul să-şi protejeze cultura, limba şi valorile.
Câteva mii de persoane au intrat în Ungaria în fiecare zi, începând de vinerea trecută, de când autorităţile croate au decis transportarea la frontiera comună, în mod organizat, cu autocare, a numeroşi imigranţi sosiţi în ţară dinspre Serbia, după ce autorităţile de la Budapesta au dispus închiderea graniţei ungaro-sârbe cu un gard lung de 175 km.
Oamenii au fost preluaţi în ultimele zile, în mod sistematic, de poliţiştii ungari şi transportaţi la centrele de înregistrare din vestul ţării, de unde cei mai mulţi şi-au continuat drumul spre Austria.
Oficialii ungari au criticat în mai multe rânduri autorităţile de la Zagreb pentru modul în care gestionează situaţia şi le-au acuzat că trimit mii de imigranţi în ţara lor, fără a-i înregistra şi fără a le acorda îngrijirile necesare, schimbul de replici între cele două guverne pe canale diplomatice şi prin intermediul presei fiind unul constant în ultimele zile.
Ministrul de externe, Péter Szijjártó, a criticat din nou în termeni duri oficialii de la Zagreb şi s-a referit şi la dezbaterile privind sistemul de cotă de repartizare a imigranţilor la nivelul UE, care, în opinia sa, reprezintă doar o risipă de timp, pentru că în toată această perioadă au intrat ilegal în spaţiul comunitar zeci de mii de persoane.
Potrivit afirmaţiilor sale, un sistem de cote ar fi acceptabil, însă în cazul apărării frontierelor Greciei prin contribuţii din partea fiecărui stat membru, iar reprezentanţii Agenţiei europene Frontex ar trebui să discute cu autorităţile de la Atena despre numărul necesar de poliţişti, elicoptere sau camere cu termoviziune, pentru ca apoi resursele folosite şi cheltuielile să fie împărţite între statele UE.
Péter Szijjártó a mai spus că Uniunea Europeană ar trebui să preia şi cheltuielile de întreţinere a taberelor de refugiaţi sirieni, iar dacă va fi nevoie de înfiinţarea altora noi să fie asigurate fondurile necesare din partea celor 28 de state membre.
Parlamentul de la Budapesta a adoptat o rezoluţie, la iniţiativa deputaţilor partidului de guvernământ FIDESZ prin care se cere liderilor UE să ia măsuri pentru apărarea continentului şi a cetăţenilor europene, şi se arată totodată că s-a ajuns la situaţia actuală din cauza politicilor iresponsabile ale Bruxelles-ului.
Autorităţile ungare au decis să construiască garduri şi pe alte sectoare de la frontiera cu Croaţia, după ce o barieră de sârmă ghimpată a fost finalizată pe o distanţă de 41 km.
Punctele oficiale de trecere a graniţei ungaro-croate nu au fost închise deocamdată cu porţi metalice, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută în cazul Serbiei, la Röszke, dar nu se ştie ce decizii vor fi luate după ce lucrările la gardurile de la frontiera verde vor fi finalizate.