Acţiunile de protest ale agricultorilor a luat amploare în Franţa
Corespondenţă din Paris transmisă de Daniela Coman.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Ianuarie 2024, 23:55
Acţiunile de protest ale agricultorilor a luat amploare în Franţa. A crescut numărul blocajelor de autostrăzi şi şosele, au fost ocupate cu maşini agricole parcările marilor centre comerciale, iar tot mai mulţi fermieri s-au alăturat mişcării sociale şi pentru mâine dimineaţă ameninţă să ajungă la Paris şi să blocheze capitala franceză. Între timp, guvernul caută soluţii pentru a le domoli furia. Premierul Gabriel Attal a convocat o reuniune de criză cu o parte dintre miniştri azi dimineaţă, iar mâine intenţionează să plece pe teren, în mijlocul agricultorilor, unde va anunţa şi o parte dintre răspunsurile la revendicările acestora.
Reporter - Daniela Coman: Pornită din sud-vestul ţării, devastat de o secetă persistentă, de nemulţumirile viticultorilor şi de o boală care a cuprins mii de ferme de vaci, revolta fermierilor francezi a căpătat amploare în ultimele zile şi s-a întins în toată ţara. Astăzi au fost aproape 80 de puncte de blocaj, iar protestatarii au avertizat guvernul că există un mare risc de tulburări grave dacă se va tergiversa cu luarea deciziilor Premierul Gabriel Attal şi miniştrii săi au în faţă o listă cu 140 de revendicări, cele mai importante fiind plata imediată a ajutoarelor şi reducerea constrângerilor legate de protecţia mediului, prevăzute în marele Pact Verde al Uniunii Europene, cu multe interdicţii, de la cele ce vizează folosirea diverselor substanţe chimice de tratare a pământului până la lăsarea terenurilor în repaus un an sau mai mulţi la rând. Între doleanţele fermierilor se mai află simplificările administrative, blocarea preţului la motorina agricolă, despăgubirea mai rapidă după calamităţi naturale, obligarea industriei alimentare şi a lanţurilor de magazine să plătească mai bine marfa livrată de agricultori. Premierul Gabriel Attal va anunţa mâine un pachet de măsuri în cadrul unei deplasări pe teren, a anunţat mai devreme Ministerul Agriculturii. După ce i-a primit luni pe reprezentanţii protestatarilor şi le-a ascultat plângerile, el a reunit azi dimineaţă, la prima oră, o parte din miniştrii cabinetului său: agricultură, tranziţia ecologică, economie şi finanţe, cu care a analizat în special situaţia preţului motorinei pentru tractoare şi maşini agricole, problemele din zootehnie, nivelul salariilor şi al pensiilor din agricultură, printre cele mai mici acordate în Franţa. Mingea este acum în terenul guvernului şi doar ei pot evita ca ţara să fie paralizată, au avertizat fermierii. Reprezentantul celui mai puternic sindicat din agricultura franceză, Federaţia Naţională a Sindicatelor Exploatatorilor Agricoli, Arnaud Rousseau, declara mai devreme, din mijlocul protestelor:
Arnaud Rousseau: Deciziile pe care le va anunţa prim-ministrul sunt foarte aşteptate şi ar trebui să fie la nivelul aşteptărilor. Nu este vorba numai de bani, ci mai ales de cum să redăm o viziune a modului de a face agricultură în viitor. Să ni se spună că trebuie să producem calitate, să consumăm din apropiere şi apoi să vedem câte produse se importă, nu prea ţine. Vom asculta anunţurile premierului, apoi ne vom reuni şi vom discuta între noi, ne vom consulta cu colegii din teritoriu şi apoi le vom comunica autorităţilor ce ne convine şi ce nu.
Reporter - Daniela Coman: Ca un simbol al respingerii de către /autorii/ francezi a concurenţei străine, pe care o consideră nedreaptă, manifestanţii au oprit astăzi în drum mai multe camioane şi cisterne străine, majoritatea spaniole, marocane sau bulgare, le-au golit de vin sau de lapte şi au aruncat. Toate produsele agricole pe care aceştia le transportau. Au fost descărcate din nou, pe zeci de kilometri, pe şosele şi autostrăzi, remorci de pământ, moloz, deşeuri din lemn, paie, blocând total traficul rutier. Au transportat încărcături cu bălegar, legume stricate, diverse deşeuri, pe care le-au descărcat apoi în plin centrul unor oraşe, în faţa unor instituţii publice. În drum spre Paris, cu intenţia să ajungă mâine, la ora 14:00, dacă nu vor primi răspunsuri satisfăcătoare de la premier, convoaie de sute de tractoare s-au deplasat astăzi în diferite direcţii spre capitală, cu viteza melcului, blocând şi aici traficul rutier. Ministrul de interne, Gérald Darmanin, le-a dat prefecţilor instrucţiuni de mare moderaţie, cerându-le să nu trimită forţe de ordine pentru intervenţie decât în situaţii excepţionale. Rămas tăcut până acum, deşi este foarte des invocat în intervenţiile fermierilor revoltaţi, preşedintele Emmanuel Macron se află la aproape 7.000 de km distanţă de Paris, într-o vizită oficială în India, prevăzută cu multe luni înainte de izbucnirea crizei agricultorilor. Consilierii săi dau însă asigurări că şeful statului urmăreşte îndeaproape situaţia din ţară şi s-a consultat permanent cu premierul şi cu guvernul asupra deciziilor ce vor fi anunţate mâine. /ta2