Acordul privind eliberarea ostaticilor israelieni și a deținuților palestinieni
Odată cu începutul procesului de încetare a focului în Gaza şi de eliberare a ostaticilor israelieni, premierul Benjamin Netanyahu are în faţă șase săptămâni critice din prima etapă a acordului convenit cu Hamas.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Ianuarie 2025, 10:30
Odată cu începutul procesului de încetare a focului în Gaza şi de eliberare a ostaticilor israelieni, premierul Benjamin Netanyahu are în faţă șase săptămâni critice din prima etapă a acordului convenit cu Hamas, în care trebuie să decidă dacă va trece la următoarea fază, cu riscul destrămării coaliţiei guvernamentale, care l-ar putea lăsa fără funcţie. Presa israeliană a remarcat deja unele angajamente ale premierului, care pot reprezenta un obstacol major pentru următoarea rundă de discuţii, menită să oprească războiul definitiv.
Corepondentul RRA Ion Ştiubea transmite de la Ierusalim: ”Canalul public al televiziunii israeliene a dat publicității în ediția sa centrală de ieri seară o schiță de angajament prezentată de premierul Netanyahu miniștrilor din cabinetul politic și de apărare al Israelului, care a aprobat în ședința sa de vineri acordul cu organizația Hamas pentru eliberarea ostaticilor israelieni și a deținuților palestinieni. Schița în cauză reprezintă compromisul realizat de premier cu ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich, pentru a obține acordul acestuia din urmă de a nu părăsi guvernul cel puțin 42 de zile, cât durează prima etapă a acordului cu organizația Hamas.
În schimb, șeful guvernului israelian se angajează să reia luptele din Fâșia Gaza, punând capăt armistițului, până la înfrângerea totală a Hamasului și dizolvarea capacității acesteia de administrare a Fâșiei Gaza, dacă părțile nu vor ajunge la o înțelegere privind punerea în funcțiune a ultimelor două etape ale acordului de eliberare a ostaticilor israelieni și deținuților palestinieni. Cabinetul a dezbătut în aceeași ședință și asupra introducerii unui nou obiectiv major al războiului din Fâșa Gaza, care privește de fapt Cisiordania și reclamă întărirea securității acestei regiuni.”/editor Florin Lepadatu/