Acordul interguvernamental pentru gazoductul Nabucco va fi semnat pe 13 iulie la Ankara
Adrian Videanu, ministrul Economiei din România, a confirmat vineri cã acordul va fi semnat pe 13 iulie, adãugând cã a fost rezolvatã şi 'problema celor 15 procente' lansatã de Turcia, fãrã a preciza şi alte detalii.
Articol de Ioana Dogaru, 03 Iulie 2009, 14:37
Turcia a amânat pânã acum semnarea acordului, solicitând reţinerea a 15 la sutã din cantitatea de gaze naturale care va trece prin conducta de 11 miliarde de dolari, pentru consumul intern sau pentru a-l reexporta. Pretenţiile Turciei cu privire la Nabucco au reprezentat un motiv de disputã între statele şi companiile care participã la proiect.
În 29 iunie, Gazprom a semnat la Baku un acord pentru achiziţionarea de gaz din Azerbaidjan, tranzacţia dintre cele douã state riscând sã priveze proiectul european pentru gazoductul Nabucco de o parte din gazul extras în Azerbaidjan.
Nabucco urmeazã sã transporte începând din 2013 gaz din Marea Caspicã spre Europa, tranzitând Turcia, pentru a reduce dependenţa europeanã de gazul rus. Acest proiect face direct concurenţã proiectului rus de gazoduct South Stream şi este constant criticat de Moscova.
Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luna trecutã cã este gata sã acorde un sprijin financiar substanţial pentru proiectul gazoductului Nabucco.
BERD ar putea conduce un grup de bãnci care sã finanţeze cu pânã la un miliard de euro proiectul Nabucco, destinat transportului de gaze naturale din bazinul Mãrii Caspice în Europa.
La consorţiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH participã cu procente egale de 16,7 la sutã companiile austriacã OMV, germanã RWE, ungarã MOL, românã Transgaz, bulgarã Energy Holding şi turcã Botas. Gazoductul va avea 3.300 km, iar în faza finalã va transporta 31 miliarde metri cubi de gaz pe an din regiunea caspicã spre Austria, via Bulgaria, România şi Ungaria.