Acordul din 21 februarie, "singura bază de negocieri cu Ucraina"
Răspunzând la întrebarea Radio România, reprezentatntul Rusiei la OSCE a reafirmat că acordul din 21 februarie rămâne singura bază pentru orice discuţii şi negocieri.
28 Martie 2014, 20:55
Rusia neagă informaţiile potrivit cărora ar fi desfăşurat trupe la frontiera de est a Ucrainei, după ce Guvernul de la Kiev anunţase că în jur de 100.000 de soldaţi ruşi ar fi fost masaţi în apropiere de frontieră.
Preşedintele american, Barack Obama, susţine însă, într-un interviu pentru postul CBS, că politica şi acţiunile Rusiei ar reprezenta o întoarcere la practicile Războiului Rece şi cere iniţierea unui dialog între Moscova şi Kiev.
"Este posibil ca ruşii să încerce să intimideze Ucraina, dar este la fel de posibil să aibă alte intenţii prin trimiterea militarilor la frontieră.
"Orice ar fi, pentru reducerea tensiunilor şi soluţionarea situaţiei, Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi să înceapă negocieri directe cu guvernul ucrainean şi cu comunitatea internaţională", a afirmat Barack Obama.
Dialogul propus de liderul de la Casa Albă pare, însă, greu de realizat în acest moment.
Rusia "nu va recunoaşte alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina"
Rusia a anunţat că nu va recunoaşte alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai.
Reprezentantul permanent rus la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa susţine că alegerile ar fi nelegitime, deoarece nu ar respecta acordul semnat pe 21 februarie între opoziţia din Ucraina şi preşedintele de atunci, Viktor Ianukovici.
Rusia reclamă, printre altele, lipsa reformelor constituţionale de la Kiev.
În cadrul unui duplex Moscova-Viena, organizat de Ria Novosti, ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat că organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate din Ucraina pe 25 mai contravine acordului din 21 februarie, semnat de Viktor Ianukovici şi fosta opoziţie, actuala putere, conform căruia, scrutinul trebuia să aibă loc la sfârşitul anului, după adoptarea noii constituţii.
Noile autorităţi de la Kiev, ca şi occidentul, consideră acordul respectiv nul, după ce Ianukovici a părăsit Ucraina şi a fost demis de Parlament.
Rusia, dimpotrivă, consideră că Ianukovici, aflat în prezent în Rusia, a fost demis neconstituţional şi rămâne preşedinte legitim.
Răspunzând la întrebarea Radio România, Andrei Kelin a reafirmat că acordul din 21 februarie rămâne singura bază pentru orice discuţii şi negocieri.
"Acum, noi considerăm că aceste alegeri sunt ilegitime, pentru că ele nu se înscriu în ceea ce a fost prevăzut în acord. Acolo e necesară urgent realizarea reformei constituţionale", a precizat Andrei Kelin.
Potrivit diplomatului rus, pentru ca Ucraina să aibă un preşedinte legitim, acesta va trebui să fie recunoscut şi de regiunile din estul ţării, fiind necesar să ţină cont de opiniile acestora atât în procesul decizional, cât şi în organizarea alegerilor, ceea ce - a spus Andrei Kelin - până în prezent nu s-a întâmplat.
Rusia consideră că reforma constituţională din Ucraina nu trebuie amânată.
Or, până acum, nu a fost înfiinţat decât un grup de lucru - a spus ambasadorul Kelin, adăugând că aprecierea definitivă a legitimităţii scrutinului va depinde de rezultatele activităţii acestui grup, dar nu se ştie dacă el va realiza ceva până la scrutin.
Tot astăzi, liderul demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a făcut publică, prin intermediul agenţiilor ruse de presă, o declaraţie în care a calificat, din nou, ca nelegitimă actuala putere de la Kiev, cât şi alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai, propunând ca în locul acestora să fie organizat un referendum - fiecare regiune, ce statut doreşte să aibă în componenţa Ucrainei.