Acordul de retragere a Marii Britanii din UE
Acordul de retragere a Marii Britanii din UE are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Noiembrie 2018, 07:29
Acordul de retragere a Marii Britanii din UE are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.
Declaraţia politică ce însoţeşte acordul subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxelles-ului pentru viitoarea lor relaţie.
Documentul nu are însă un caracter obligatoriu.
Şefii de stat şi de guvern au dat undă verde atât acordului care stabileşte termenii divorţului, cât şi declaraţiei politice privind legăturile viitoare cu Londra.
O zi tristă şi o tragedie, cum a numit-o preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junkers.
Amalia Bojescu ne spune ce cuprinde acordul: "Acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, un document de nu mai puţin de 585 de pagini, este rezultatul a 17 luni de negocieri.
Sunt prevăzute angajamente privind menţinerea stabilităţii financiare, a integrităţii pieţei, a protecţiei investitorilor şi a concurenţei loiale, respectând în acelaşi timp autonomia de reglementare şi de decizie a părţilor şi capacitatea acestora de a lua decizii de echivalenţă în interesul lor.
Acordul garantează de asemenea protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, deci inclusiv ale cetăţenilor români stabiliţi în prezent în Marea Britanie, precum şi ale cetăţenilor din spaţiul comunitar care se vor stabili în această ţară până la 31 decembrie 2020, finalul perioadei de tranziţie.
Acordul garantează certitudine în ceea ce priveşte, printre altele, pensiile şi asigurările medicale.
Negocierile de aproape doi ani au urmărit reducerea riscurilor şi a pierderilor cauzate de Brexit pentru cetăţenii, întreprinderile şi statele membre.
De asemenea, au vizat stabilirea statutului cetăţenilor din spaţiul comunitar care locuiesc, lucrează şi studiază în Marea Britanie cu garanţii reciproce.
Declaraţia politică adoptată o dată cu acordul de retragere stabileşte direcţia viitoarelor relaţii dintre cele două părţi.
UE şi Marea Britanie vor avea în jur de doi ani să convingă un cadru precis pentru o cooperare în beneficiul ambelor părţi, iar dacă va fi nevoie de timp suplimentar pentru a negocia relaţiile viitoare, o prelungire a perioadei de tranziţie va fi posibilă.
Potrivit declaraţiei, cele două părţi se angajează să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, principiile democratice, statul de drept şi să acorde spriijin pentru neproliferare, acestea fiind premisele esenţiale pentru relaţia viitoare.
În ceea ce priveşte parteneriatul economic, sunt prevăzute dispoziţii care creează o zonă de liber schimb şi asigură condiţii echitabile pentru o concurenţă deschisă şi loială, cum ar fi tarife zero, fără taxe, impuneri sau restricţii cantitative în toate sectoarele de bunuri.
Se prevede de asemenea accesul pe piaţă şi tratamentul naţional, în conformitate cu regulile statului gazdă, asigurându-se că furnizorii şi investitorii de servicii ale părţilor sunt trataţi în mod nediscriminatoriu.
Protecţia şi respectarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru a stimula inovaţia, creativitatea şi activitatea economică sunt alte aspecte cuprinse în declaraţia politică, iar în ceea ce priveşte mobilitatea se vorbeşte despre nediscriminare între statele membre ale Uniunii şi reciprocitate, inclusiv călătoriile fără viză pentru vizite pe termen scurt.
În domeniul transportului se prevede accesul comparabil pe piaţă pentru operatorii de transport rutier de marfă şi de pasageri, inclusiv modalităţi complementare de abordare a călătoriilor de către autovehiculele private.
În plan extern şi internaţional se doreşte cooperarea strânsă şi flexibilă, inclusiv în perioade de criză sau când apar incidente grave, respectând autonomia ambelor părţi.
În ceea ce priveşte domeniul penal, sunt prevăzute acorduri rapide şi eficiente care să permită Regatului Unit şi statelor membre să extrădeze persoanele suspectate şi condamnate.
Cele două părţi se angajează să ia măsurile necesare pentru ca documentul să intre în vigoare până la sfârşitul anului 2020, iar UE şi Regatul Unit vor convoca o conferinţă la nivel înalt cel puţin o dată la şase luni pentru a face bilanţul progreselor înregistrate."