Acordarea ajutoarelor pentru companiile cu probleme din Bulgaria
Guvernul bulgar va reconsidera modelul de acordare a ajutoarelor destinate companiilor cu probleme, în condiţiile stării de urgenţă.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 06 Aprilie 2020, 06:17
Guvernul bulgar va reconsidera modelul de acordare a ajutoarelor destinate companiilor cu probleme, în condiţiile stării de urgenţă, după ce prima variantă de calcul intitulată 60 pe 40 a fost respinsă de patronat şi sindicate.
Modelul 60 la 40, prin care se urmăreşte menţinerea locurilor de muncă va fi modificat, a anunţat ministrul de finanţe, Vladislav Goranov. La 60.000 de firme care nu mai funcţionează în condiţiile stării de urgenţă, cereri au depus doar 228. Patronatul a calificat modelul drept un eşec.
Preşedintele Rumen Radev a avertizat de la început că el nu este aplicabil decât în cazul companiilor mari. Prin acest model, statul va plăti 60% din salariile angajaţilor în companii care au fost închise sau cu venituri reduse de peste 20 de procente. Întreprinzătorii însă se plâng că nu pot asigura restul de 40% din salarii şi din asigurări.
Mulţi, îndeosebi în turism, au datorii la fisc şi sunt excluse din program, ca şi firmele de familie cu unul, doi angajaţi. O anchetă realizată de Camera de Industrie arată că numai 8% din firme vor putea participa, în timp ce 42 îşi vor concedia salariaţii. Patronatul a cerut garanţii de stat pentru credite.
În Bulgaria însă măsura încă se discută, spre deosbire de situaţia din majoritatea ţărilor europene. Ministrul de finanţe a declarat că este încă devreme pentru contractarea de credite de la Fondul Monetar. Deficitul bugetar va fi modificat de la zero la 3,5%.
Partenerul mai mic la guvernare, coaliţia "Patrioţii Uniţi" a propus ca firmele afectate de criză să fie scutite până la toamnă de plata unor taxe şi chirii pentru proprietăţi de stat sau municipale. Opoziţia a cerut îngheţarea proiectelor de modernizare a armatei şi subvenţionarea producătorilor mici şi mijlocii de legume, fructe, carne şi lapte.
Este vorba de 760 de milioane de euro pentru maşini blindate şi de 260 pentru nave. Socialiştii au mai propus ca ajutorul pe durata stării de urgenţă pentru cei fără venituri, în concediu neplătit şi autoangajaţii să fie egal cu un salariu minim cu asigurările cuvenite, aproximativ 470 de euro.
(PH)