Acord semnat de ministrul român de interne cu omologul său bulgar şi cu comisarul european pentru afaceri interne
Acordul reprezintă un nou cadru de colaborare privind managementul graniţelor, pentru o mai bună gestionare a migraţiei.
Articol de Bogdan Isopescu, 04 Martie 2024, 18:40
România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen de liberă circulaţie şi cu frontierele terestre, nu doar cu cele aeriene şi maritime, aşa cum se va întâmpla la sfârşitul lunii, crede ministrul de interne, Cătălin Predoiu.
El participă astăzi, la Bruxelles, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.
Cu acest prilej, ministrul de interne a semnat cu omologul său bulgar şi cu comisarul european pentru afaceri interne un nou cadru de colaborare pentru managementul graniţelor pentru o mai bună gestionare a migraţiei.
Este, de altfel, una dintre temele mari de discuţie a reuniunii de astăzi de la Bruxelles.
Pe partea migraţiei şi a traficului de persoane, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, spune că în acest moment, spaţiul comunitar a reuşit să crească întoarcerea migranţilor de la graniţă cu 15 procente anul trecut.
Statele membre au acum posibilitatea să acceseze sistemul informaţional comun Schengen, unde se găsesc date despre istoricul migranţilor şi în funcţie de care sunt luate decizii rapide privind acceptarea sau întoarcerea lor.
În 2023 au fost înregistraţi aproape 400.000 de migranţi ilegali şi se estimează că 90% dintre ei au ajuns în Europa prin intermediul reţelelor de trafic de persoane, care au câştigat de pe urma acestui fenomen între 5 şi 6 miliarde de euro.
A doua problemă a spaţiului Schengen este traficul de droguri, iar aici, statele membre şi instituţiile europene au început să lucreze cu porţile de intrare către continent, în speţă, porturile europene. Printre ele este şi Portul Constanţa.
Annelies Verlinden, ministrul belgian de interne: În ianuarie am lansat Alianţa Porturilor Europene, un parteneriat public-privat prin care facem schimb de informaţii pentru a face harta reţelelor de droguri şi pentru a împărtăşi bune practici. Europol va veni la sfârşitul lui martie cu această primă analiză. Fentanilul este în acest moment drogul care ameninţă cel mai mult spaţiul comunitar. Este ieftin şi de 50 de ori mai puternic decât heroina, iar intrarea principală către Europa o reprezintă containerele maritime care ajung în porturile continentului.