Acord fără precedent de impozitare a multinaționalelor
Întâlnirea ministerială de la Londra a pregătit-o pe cea șefilor de state și de guvern G7 de săptămâna viitoare, la care va participa și președintele american, Joe Biden.
Articol de Radiojurnal, 06 Iunie 2021, 09:17
Acord fără precedent de impozitare a multinaționalelor, pași importanți către transparența climatică și intensificarea campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 - sunt principalele rezultate ale reuniunii miniștrilor de finanțe ai grupului G7, al statelor puternic industrializate.
Întâlnirea ministerială de la Londra a pregătit-o pe cea șefilor de state și de guvern G7 de săptămâna viitoare, la care va participa și președintele american, Joe Biden.
Reporter: Laurențiu Văduva - Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a salutat angajamentul fără precedent privind impozitul minim global pentru multinaționale. Acesta, spunea ea, va pune capăt cursei scăderii fiscalității pentru companii și va face dreptate clasei medii și lucrătorilor din Statele Unite și din lume. Acordul introduce un impozit minim de 15% societăților în fiecare țară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaționalele acolo unde realizează profitul și nu doar unde sunt înregistrate. Sunt vizate inclusiv marile companii din domeniul digital, care înregistrează rezultate record, mai ales în Statele Unite.
Compania Facebook a salutat deja acordul, în schimb confederația caritabilă OXFAM l-a criticat, considerându-l absurd. Miniştrii G7 s-au pronunțat și în favoarea obligativității companiilor de a-şi publica datele legate de aşa-zisele riscuri climatice, măsură considerată crucială pentru tranziția lumii către energiile verzi și oprirea încălzirii globale. Toate aceste subiecte vor fi discutate la sfârșitul săptămânii viitoare tot în Marea Britanie, dar la Cornwall, de șefii de state și guvern ai G7, reuniune care, prin participarea în premieră a președintelui american Joe biden, este deja văzută de unii experţi drept un semnal al revenirii Americii la multilateralism după anii mandatul lui Trump.
Premierul britanic Boris Johnson, gazda evenimentelor, a anunțat deja că va cere liderilor G7 să se unească într-un efort comun de vaccinare a întregii lumi până la sfârșitul anului viitor. Amintim, din grupul G7 fac parte Statele Unite, Germania, Japonia, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada.